Nobeli tüli – Hiina tühistas kohtumise Norra ministriga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemiaga kaasnev mälestusmedal.
Nobeli preemiaga kaasnev mälestusmedal. Foto: Wikipedia.org

Hiina Rahvavabariigi võimud tühistasid kohtumise Norra kalandusministriga, kuna Norra Nobeli komitee otsustas tänavuse Nobeli preemia anda Hiina teisitimõtlejale.

Norra välisministeeriumi teatel saabus kalandusminister Lisbeth Berg-Hansen esmaspäeval visiidile Shanghaisse ning pidi kohtuma kolmapäeval Pekingis ka Hiina kalandusministeeriumi aseministriga, vahendas uudisteagentuur AFP.

Väidetavalt tühistas Hiina kohtumise, kuna Norra Nobeli komitee otsustas anda tänavuse Nobeli preemia Hiina dissidendile Liu Xiaobole, kes kannab 11 aastast vanglakaristust riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest. Seda kinnitas ka Norra välisministeerium.

Hiina välisministeerium hoiatas juba enne tänavuse laureaadi avalikustamist, et otsus anda preemia Liule võib ohustada Hiina-Norra suhteid. Pärast preemia avalikustamist kutsus Hiina välisministeerium aru andma ka Pekingis resideeruva Norra suursaadiku.

«Nobeli komitee on täiesti iseseisev Norra valitsusest,» kinnitas Berg-Hansen enne sõitu Hiinasse, kinnitades, et kahe riigi vahel on hea koostöö ning lisas, et ta ei näe  põhjust, miks see peaks katkema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles