Venemaa: 40 uue ICBM-i andmine tuumavägedele ei riku START lepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremalt Vladimir Putin, Rahvusvahelise Aatomienergia agentuuri IAEA juht Yukiya Amano ja IAEA kõrge ametnik Mihhail Tsudakov
Paremalt Vladimir Putin, Rahvusvahelise Aatomienergia agentuuri IAEA juht Yukiya Amano ja IAEA kõrge ametnik Mihhail Tsudakov Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP

Moskva kavatsus anda 2015. aastaks Vene tuumavägede käsutusse 40 mandritevahelist ballistilist raketti (ICBM) on vastavuses tuumavägede moderniseerimisega ning ei riku strateegilise relvastuse vähendamise lepet (START), ütles välisministeeriumi tuumarelva leviku piiramise ja relvastuskontrolli osakonna juhataja Mihhail Uljanov.

«Sel aastal saavad meie tuumaväed oma käsutusse üle 40 uue mandritevahelise ballistilise raketi, mis suudavad vältida isegi kõige kõrgtehnoloogilisemaid raketikaitsesüsteeme,» ütles juunis Vene president Vladimir Putin.

Mõnede Lääne ametnike reaktsioon Putini avaldusele on ebaadekvaadsed, lausus Uljanov usutluses uudisteagentuurile Interfax.

«Seda tõlgendati peaaegu kui tuumaväljapressimist. Tegelikult, nagu mina seda mõistan, puudutab see küsimus Vene strateegiliste tuumavägede moderniseerimist, mis on täielikus kooskõlas strateegilises relvastuse leppes võetud kohustustega,» ütles ta.

«Ühendriigid viivad läbi analoogset kaasajastamist ning nende plaanid selles valdkonnas ulatuvad (ajaliselt) vähemalt kolme neljandikuni käesolevast sajandist.»

«Muu hulgas on moderniseeritud Ameerika taktikalisi tuumarelvi Euroopas. Kuid need, kes kõnelevad Venemaalt tulevast tuumaohust eelistavad seda mitte märgata,» lausus Uljanov.

Venemaa ja USA sõlmisid START III nime kandva leppe 2010. aasta aprillis ning see jõustus 2011. aasta veebruaris. Lepe on ette nähtud kümneks aastaks võimalusega pikendada seda viie aasta võrra. Leping näeb ette kasutusvalmis tuumalõhkepeade arvu vähendamise 1550-le, tuumalaengu kandjate (mandritevahelised ballistilised raketid ning pommitajatel ja allveelaevadel asuvad ballistilised raketid) arvu kärpimist 700-le.

Stockholmi Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) andmeil on Venemaal umbes 7500 tuumalõhkepead, millest ligi 1780 on paigutatud rakettidele või asuvad sõjaväebaasides.

USA-l on ligikaudu 7300 tuumalõhkepead, millest on kasutusel ligi 2080.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles