Kõnelused Türgi valitsuse moodustamiseks algavad tuleval nädalal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Kõnelused Türgi uue koalitsioonivalitsuse moodustamiseks algavad tuleval nädalal, ütles reedel peaminister Ahmet Davutoğlu.

President Recep Tayyip Erdoğan teeb ettepaneku valitsuse moodustamiseks esmajärjekorras ilmselt Õigluse ja Arengu Parteile (AKP) ja selle juhile Davutoğlule.

7. juunil toimunud parlamendivalimiste tulemused andsid seni riiki juhtinud AKP-le 550-kohalises parlamendis 258 kohta, millega lõppes erakonna 13 aastat kestnud ainuvalitsemine ning oodata on koalitsioonivalitsust Opositsiooniline Vabariiklik Rahvapartei (CHP) sai parlamendis 132, Rahvuslik Liikumine (MHP) ja Rahvademokraatlik Partei (HDP) kumbki 80 kohta.

«Jumala tahtel alustame läbirääkimisi järgmisel nädalal, et meie 78 miljoniline rahvas ei jääks valitsuseta,»  lausus Davutoğlu.

Peaministri sõnul kohtub ta esindajatega kõigist kolmest parlamenti jõudnud erakonnast. AKP vajab parlamendienamust omava koalitsiooni moodustamiseks vähemalt ühe partei abi.

AKP üritab esmalt koalitsiooni moodustada CHP ja MHP esindajatega, sest seda pooldab ka AKP võimuladvik, ütles Davutoğlu.

Koalitsiooni moodustamist HDP-ga esialgu ei kaaluta, lisas ta.

Kõnelused valitsuse moodustamiseks saavad põhiseaduse alusel kesta maksimaalselt 45 päeva. Kui see ebaõnnestub, siis võib president 45 päeva jooksul pärast kõneluste läbikukkumist välja kuulutada erakorralised valimised.

Erdogan hoiatas reedel, et kõneluste ebaõnnestumisel kavatseb ta seda ka teha.

«Minu sooviks on parlamendis enamust omava koalitsiooni loomine,» lausus Erdogan.

«Samas kui valitsust ei suudeta moodustada, siis pakub lahenduse välja taaskord meie rahvas. Kui parlament ei suuda seda lahendada, siis seda teeb meie rahvas.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles