WikiLeaks: USA kuulas pealt Brasiilia tippametnikke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Dilma Rousseff
Brasiilia president Dilma Rousseff Foto: SCANPIX

USA luurajad kuulasid pealt lisaks Brasiilia presidendile Dilma Rousseffi telefonikõnedele ka kõrgeid poliit- ja rahandusametnikke, kirjutati WikiLeaksi laupäeval avaldatud dokumentides.

WikiLeaks avaldas 29 Brasiilia valitsusametite ja -ametnike telefoninumbrit, mida väidetavalt kuulas pealt USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA).

«Avaldamine tõestab, et sihtmärgiks polnud ainult president Dilma Rousseff, vaid ka tema assistent, sekretär, personaliülem, kantselei ja isegi telefon presidendilennukil,» teatas WikiLeaks avalduses.

Dokumendid heidavad uut valgust luureskandaalile, mis puhkes esmakordselt 2013. aastal ning kahjustas USA ja Brasiilia vahelisi suhteid. Paljastused tekitasid Brasiilia valitsuses suurt pahameelt ning Rousseff tühistas 2013. aasta oktoobrisse kavandatud USA-visiidi.

Rousseff kohtus sel nädalal Ühendriikides president Barack Obamaga, ent dokumendid avaldati alles pärast Brasiilia riigipea lahkumist.

«Mõned asjad on muutunud ... usun president Obamat,» lausus Rousseff sel nädalal.

Veebilehe The Intercept andmeil, kus WikiLeaksi andmeid avaldati, algas pealtkuulamine 2011. algul või varemgi.

WikiLeaksi sõnul kuulati teiste seas pealt 2013.-2014. aastani välisministrina töötanud Luiz Alberto Figueiredo Machadot, kes on praegu Brasiilia suursaadik Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles