Jeemeni sadamalinnas Adenis muutuvad lahingud ägedamaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadi pooldajatest hõimusõdalased tulistavad huthi mässuliste suunas Adenis
Hadi pooldajatest hõimusõdalased tulistavad huthi mässuliste suunas Adenis Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

Sadamalinnas Adenis, Jeemeni suuruselt teises linnas ning peamises majandus- ja kaubanduskeskuses on lahingud ÜRO saadiku riiki saabumise eel ägenenud.

Saudi Araabia juhitava koalitsiooni sõjalennukid pommitasid laupäeval šiiamässuliste huthide positsioone ja tapsid kaheksa inimest. Mässajate raketituli nõudis kuue inimese elu, üks ohvreist oli laps.

Riigi põhjaosas asuv Aden oli president Abedrabbo Mansour Hadi viimane pelgupaik, enne kui ta märtsis Saudi Araabiasse põgenes. Sestpeale on linna pärast lahinguid peetud.

Adeni naabruses Lahji provintsis ründasid Hadile ustavad väed mässuliste kogunemist ja tapsid sõjaväeallikate teatel 11 inimest.

Rünnak tehti ka Al-Anadi õhujõudude baasile, mis on huthide käes. Surma sai kaheksa mässajat ja kaks valitsusvägede sõdurit.

Pühapäeval peaks Jeemeni pealinna Sanaasse jõudma ÜRO saadik Ould Cheikh Ahmed, et pidada mässajate ja nende liitlastega läbirääkimisi relvarahuplaani üle.

Pärast kolmapäevast kõnelust eksiilvalitsusega Ar-Riyadis väljendas Ahmed lootust, et humanitaarvaherahus suudetakse kokku leppida.

Samal päeval kuulutas ÜRO Jeemenis välja kolmanda astme kriisiolukorra, mis on maailmaorganisatsiooni skaala kõrgeim.

Abi vajab üle 21,1 miljoni inimese - rohkem kui 80 protsenti Jeemeni elanikkonnast. Toidupuuduses on 13 miljonit inimest.

ÜRO andmetel on Jeemeni sõjategevus nõudnud märtsist alates rohkem kui 2800 inimese elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles