Hiina: Putin ja Xi arutavad sel nädalal IS-i ohtu Afganistanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina asepeaminister Zhang Gaoli (vasakul istumas)ja Vene asepeaminister Igor Shuvalov.
Hiina asepeaminister Zhang Gaoli (vasakul istumas)ja Vene asepeaminister Igor Shuvalov. Foto: SCANPIX

Hiina president Xi Jinping, Vene riigipea Vladimir Putin ja teised liidrid arutavad sel nädalal regionaalsel tippkohtumisel ohtu, mida kujutab endast sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) Afganistanile, ütles täna Hiina asevälisminister.

Xi osaleb neljapäeval ja reedel Venemaal Ufas peetaval Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel, mis toob kokku Hiina, Venemaa, Kasahstani, Kõrgõzstani, Tadžikistani ja Usbekistani liidrid.

Ufas eelneb sellele tõusvate majandusriikide ühenduse BRICS - Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika Vabariik - tippkohtumine.

«Islamiriigi terroristliku tegevuse ülekandumise tõttu seisab Afganistan nüüd silmitsi sünge julgeolekuolukorraga,» ütles Hiina asevälisminister Cheng Guoping ajakirjanikele.

SCO liidrid «peavad Afganistani küsimuses kindlasti süvitsimineva arutelu", lisas ta. «Samuti räägivad nad sellest, kuidas sealsele julgeolekuolukorrale reageerida.»

Hiina üritab edendada Afganistanis ärihuve ja suhtub tundlikult islamiäärmusluse võimalikku levikusse Afganistanist kaugemale regioonis.

Afganistanil ja on lühike piir Hiina autonoomse Xinjiangi piirkonnaga.

Viimase 13-14 aasta jooksul on Afganistani keskvalitsuse ja võõrvägede vastast sissisõda vedanud islamiliikumine Taliban, ent üha rohkem selle võitlejaid on nimetamas end ümber IS-i võitlejateks.

Taliban hoiatas eelmisel kuul IS-i juhti paralleelülestõusu eest Afganistanis.

Sarnaselt India, Iraani, Mongoolia ja Pakistaniga on Afganistanil SCO-s vaatlejastaatus.

«SCO tippkohtumisel alustatakse protseduure India ja Pakistani liitumiseks organisatsiooniga, eelmisel aastal said kahe riigi kandidatuurid ühenduselt heakskiidu,» lausus Cheng.

Hiina asevälisministri sõnul arutavad Xi ja Putin ka kahepoolseid suhteid. «Hiina ja Vene liidrite vahel on väga hea töösuhe ja isiklik sõprus. ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmetena etendavad kahe riigi suhted maailmarahu edendamisel tähtsat rolli.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles