Välisministrid alustasid Viinis Iraani kõneluste otsustavat vooru

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinis on läbirääkimistel laua taha kogunenud vasakult USA välisminister John Kerry, Briti kolleeg Philip Hammond ja lugemas Vene Sergei Lavrov
Viinis on läbirääkimistel laua taha kogunenud vasakult USA välisminister John Kerry, Briti kolleeg Philip Hammond ja lugemas Vene Sergei Lavrov Foto: CARLOS BARRIA/AFP

Iraani ja kuue suurriigi välisministrid alustasid täna Viinis otsustavat kõnelustevooru püsiva tuumaleppe sõlmimiseks Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle, ütlesid ametnikud.

Iraani ja kuue suurriigi (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa) läbirääkimistel loodetakse ligi kaheaastase raske töö tulemusena lähipäevil ajaloolise Iraani tuumaleppeni jõuda.

Raskeimate teemadena on endiselt laual Iraanile kehtestatud sanktsioonide tühistamise tempo ja ajastus, islamivabariigi tulevane võime arendada tuumavarustust ning ÜRO vaatlejate ligipääsuga riigi tuumarajatistele seonduv.

Kuue riigi läbirääkijad pikendasid eelmisel teisipäeval kõneluste tähtaega nädala võrra 7. juulini. Nädala võrra pikenes ka 2013. aasta novembris sõlmitud ajutise tuumaleppe kehtivus.

Aprilli algul jõudsid kuus riiki raamleppeni.

Lääneriigid ja Iisrael kahtlustavad Iraani kavatsuses töötada tuumaenergia kasutamise kattevarjus välja tuumarelva.

Viimased 10 päeva Viinis oma Iraani kolleegi Mohammad Javad Zarifiga kõnelusi pidanud USA välisminister John Kerry ütles pühapäeval, et käes on aeg kokkuleppe sõlmimiseks.

Viimastel päevadel oleme tegelikult saavutanud tõelist edu, kuid ma tahan olla igaühega väga selgesõnaline, me ei ole mitmes kõige raskemas küsimuses seal, kus meil tuleks olla," sõnas Kerry.

«Kuigi ma olen täiesti nõus sellega, et me pole mitte kunagi varem olnud nii lähedal, siis praegu võivad need läbirääkimised minna mõlemas suunas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles