Niinistö avas OSCE PA istungjärgu Helsingis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö kõnelemas OSCE PA avamisel
Sauli Niinistö kõnelemas OSCE PA avamisel Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö, välisminister Timo Soini ning OSCE parlamentaarse assamblee esimees Ilkka Kanerva kõnelesid assamblee istungjärgu avamisel organisatsiooni hetkeseisust ja tulevikust, teatas Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) tänases avalduses.

Finlandia-talo konverentsikeskuses tegi Soome president pöördumise umbes 300 parlamendiliikmele 50 riigist.

«Kõige pakilisem ülesanne on lõpetada vägivald Ukrainas. Helsingi lepete järgi peavad Moskva ning Lääne valitsused hoiduma vägivallast ning pidama lugu teiste riikide suveräänsusest ja piiride puutumatusest. Need punktid kehtivad ka täna, nii nagu need kehtisid 40 aastat tagasi. Nendest tuleb kinni pidada rohkem kui varem, arvestades, et neid printsiipe on rikutud. Need peavad olema meie tegude aluseks nii täna kui homme,» sõnas riigipea.

«Venemaa peab pidama kinni oma kohustusest tagada rahu ning austama siinsamas hoones 1975. aastal vastu võetud otsuseid. Kui me ei tegutse taas üksteisemõistmise nimel, kui me ei õpi oma vigadest ning ei ehita taas sildu, siis me näeme tulevikus rohkem usaldamatuse aastapäevi, kui ma tahaksin ennustada,» sõnas Niinistö.

OSCE ühtsuse ja jõu säilitamine kujuneb hädavajalikuks ühiste väljakutsete valguses julgeolekuvallas, see puudutab näiteks ebastabiilsust Lähis-Idas ning Põhja-Aafrikas, lisas ta.

Soome välisminister Timo Soini kommenteeris ka valitsuse otsust jõustada Euroopa Liidu reisikeeldu OSCE PA Vene delegatsiooni liikmetele, kes olid ennast registreerinud iga-aastasele istungjärgule.

«OSCE PA-d mõjutab praegune olukord. Ma tahan rõhutada, et OSCE PA mängib hädavajalikku rolli praeguse kriisi lahendamisel. See on kahetsusväärne, et kõik delegatsiooni liikmed pole täna siin. Kuna EL-i sanktsioonid on paigas, oleme järginud neid reegleid, millega me nõustusime... See põhjustab mulle samasugust tuska, nagu teilegi,» sõnas välisminister.

Kanerva sõnul on murtud «liiga palju (Helsingi leppes antud) lubadusi. Ukraina kriis on meid kõiki šokeerinud.»

1975. aasta Helsingi lõppaktiga loodi Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverents (CSCE), millest sai külma sõja lõpu järel OSCE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles