Lõuna-Carolina eemaldab valitsushoonelt konföderatsioonilipu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Lõuna-Carolina osariigi senat kiitis heaks eelnõu võtta pealinna Columbia valitsushoonelt maha Ameerika kodusõja-aegse lõunaosariikide konföderatsiooni lipp.

Lipp tekitab ameeriklastes kahetisi tundmusi: ühed näevad seda kui rassismi ja orjanduse sümbolit, teiste jaoks kehastab plagu piirkonna ajalugu ja pärandit. Teema tõusis uuesti päevakorda pärast seda, kui lasi 21-aastane Dylann Storm Roof lasi 17. juunil Charlestoni kirikus maha üheksa mustanahalist. Hiljem leiti temast arvukaid fotosid, kus ta on lõunaosariikide lippu lehvitamas.

Enne eelnõu jõustumist peab ettepanek saavutama vähemalt kahe kolmandikulise heakskiidu Esindajatekojas, kust see saadetakse edasi kinnitamiseks president Obamale.

Mõnedes vabariikliku partei liikmetes on kava tekitanud hämmastust ja kardetakse, et juunikuist tulistamist kasutatakse ära selleks, et hävitada lõunaosariikide ajalugu. «Ma mõistan, et Charlestonis toimunu sai väga palju tähelepanu,» sõnas senaator Lee Bright. «Aga me asetame süü ühe segase hullu tegude eest inimestele, kes väärtustavad lõunaoariikide pärandit. Ma ei arva, et see oleks aus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles