Šveits võtab kasutusele postidroonid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postidrooni proovilend Šveitsis.
Postidrooni proovilend Šveitsis. Foto: SCANPIX

Šveitsi postiteenused teatasid, et eile alustati testpakikandeid mehitamata droonidega. Ettevõtte sõnul kestavad proovilennud juuli lõpuni, droonide laialdast kasutuselevõttu pole lähema viie aasta jooksul siiski oodata. 

«Droonide konstruktsioon on erakordselt kerge. Masin on üheainsa laadimiskorraga võimeline kandma kuni ühekiloseid postipakke üle 10 kilomeetri kaugusele,» kirjeldas Swiss Post. «Droonid lendavad autonoomselt ning järgivad kindlat lennurada, mida juhitakse Matterneti (USA droonitootja) tarkvara abil,» lisas ettevõte.

Swiss Post rõhutas, et enne laialdasemat kasutuselevõttu ootab droone ees põhjalikum testimine. «Reaalselt võidakse troonid kasutusele võtta alles viie aasta pärast,» kommenteeris ettevõte.

Šveitsis on mägede rohkuse tõttu palju raskesti ligipääsetavaid alasid ja postidroonidest võib tulevikus palju kasu olla. «Praegu kavatseme droone kasutada õnnetusjuhtumite puhul, mis eeldavad näiteks tormi tõttu muust maailmast eraldatud ala varustamist,» ütles Swiss Post. Samuti võidakse droone kasutada väga kiiret kannet nõudvate postipakkide, näiteks meditsiiniliste proovide kohaletoimetamiseks sihtkohta.

Šveits pole ainus paik, kus võidakse pakikandja-droonid peatselt kasutusele võtta. Amazon teatas 2013. aasta lõpus, et kavatseb tulevikus kasutada väikepakkide kandmiseks osaliselt droone. Siiski teatas ettevõte juunis, et USA tsiviildroonide kasutust puudutavad regulatsioonid võivad teenuse kasutuselevõttu tõkestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles