Iisraelis ja Palestiinas tähistatakse Gaza sõja aastpäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli tankid Gaza sektori piiri juures
Iisraeli tankid Gaza sektori piiri juures Foto: SCANPIX

Iisraelis ja Palestiina aladel tähistatakse täna Gaza suvesõja aastapäeva, mille puhul ÜRO ametnik kutsus Gaza sektori taastamist takistava blokaadi tühistamist.

Viiekümnepäevase sõja lõpetanud relvarahu on üldjoontes järgitud, aga konfliktini viinud probleemidest on lahendus leitud vaid üksikutele ja purukspommitatud Gazas ei ole kümned tuhanded inimesed sõjast möödunud aasta jooksul uut kodu saanud.

Ehkki kummalgi poolel ei näi praegu olevat isu uue konflikti järele, hoiatavad analüütikud, et kui gazalaste masendavale olukorrale lahendust ei leita, ei saa vägivalda tulevikus välistada.

«Blokaad kehtib endiselt ja selle ahistav mõju Gazale on vaieldamatu ning õigustamatu,» ütles ÜRO abiagentuuri UNRWA Gaza juht Robert Turner.

Tema sõnul annab siiski lootust väike kogus Gaza kaupu, mis on viimastel kuudel Iisraeli ja okupeeritud Läänekalda turgudele lubatud.

«Aga sellest ei piisa. Vaja on blokaadi täielikku kõrvaldamist.»

Iisraeli väitel on blokaad hädavajalik, et takistada relvade ja nende valmistamiseks vajalike ainete Gazasse jõudmist.

Sõda nõudis Gazas 2251 inimese elu, ohvrite hulgas oli üle 500 lapse. Iisraeli poolel sai surma 73 inimest, neist 67 sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles