Nimekiri: Islamiriigi hävitustöö ajalooliste muististe piirkondades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastatud Nergali värav Niineves, tänapäeva Mosulis.
Taastatud Nergali värav Niineves, tänapäeva Mosulis. Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriigi poolt sooritatud kuriteod ei piirdu vaid tuhandete tsiviilisikute represseerimisega, hävitustööd viiakse ellu ka lugematute antiik- ja keskaegsete muististe kallal.

Iraagi ja Süüria piirkond, kus Islamiriik kanda kinnitab, on tuntud kui kultuuriliselt väga rikas piirkond, muistset pärandit on seal nii semi rahvaste, indoiraanlaste, turgi rahvaste kui ka eriti varajaste mesopotaamlaste kihistust.  Piirkonnas on ajalooliselt koos elanud gnostikute,kristlaste, moslemite ja juutide erinevad denominatsioonid.

Sellised pluralismi ilmingud ei sobi muidugi Islamiriigile, kes taotleb islamile toetuvat kultuuriühtsust. Nende eesmärgiks on igasuguse võõrusu või siis nende usukäsitlusega mittesobiva islami ilmingud ühiskonnas hävitada. Alates eelmisest aastast on äärmuslased hävitanud kümneid erinevaid mälestusmärke ja muistiseid, millest paljud kuuluvad ka UNESCO maailmapärandisse.

Polüteismiga võitlemise kõrval annab iidsete varemete rüüstamine äärmuslastele võimaluse hinnalisi muistiseid mustal turul müüa, see sissetulekuallikas on Islamiriigile nafta ja organite odava müügi järel üks tähtsamaid.

UNESCO peadirektor Irina Bokova on nimetanud ISi  hävitustööd  «sõjakuriteoks». Ägedat vastuseisu kultuurimälestiste hävitamisele on väljendanud ka Araabia Liiga.

Allpool on toodud väike nimistu ISi poolt hävitatud muististest.

Al-Lat'i lõviskulptuur Tadmur'i(Palmyra) lähistel

Palmyra on oaas Süüria kõrbes, kus asus juba antiikaja hämarustes võimas linnriik, hiljem oli seal Väike-Aasiast Egiptuseni ulatuva riigi pealinn. 272. aastal meie aja järgi Rooma riigi poolt allutatud tähtsas Siiditee linnas ja selle lähistel on palju Kreeka-Rooma, muinasaraablaste ja Pärsia pärandit, mida IS seostab islamis taunitud polüteismiga.

Heaks näiteks mainitud pärandist on on kolme meetri pikkune 15 tonni kaaluv kuju 1. sajandist e.m.a . Lõviskulptuuri peeti islamieelsel ajal muinasaraablaste naisjumaluse Al-Lat'i  kaaslaseks. Kuju läheduses oli igasugune verevalamine rangelt keelatud.

Al-Lat kui ebajumal on seotud ka legendaarsete saatanlike värssidega islami pärimuses: nimelt nimetas prohvet Muhammad Al-Lat'i ühena kolmest austamisväärsest hõimujumalast ainujumala Allahi kõrval, hiljem kuulutas ta selle sõnavõtu saatana poolt inspireeritud tembuks.

IS hävitas kuju eelmisel nädalal.

Al-Lat'i lõvikuju Palmyra arheoloogiamuuseumis kaitsti IS-i võimaliku kahju eest terasplaatide ja liivakottidega, kahjuks asjata. Foto:
Al-Lat'i lõvikuju Palmyra arheoloogiamuuseumis kaitsti IS-i võimaliku kahju eest terasplaatide ja liivakottidega, kahjuks asjata. Foto: Foto: Mappo, Wikipedia

Nimrudi linna hävitamine

Mosulist 20 km lõunas asuv külake rajati juba 13. sajandil e.m.a assüürlaste poolt, 9. sajandil e.m.a muudeti linn pooleteiseks sajandiks  Neo-Assüüria impeeriumi pealinnaks.  Linnast on leitud hulgaliselt lamassude, muinassemiitide pulli või lõvi keha ja inimese peaga kaitsejumalate kujusid ja bareljeefe, mis lisasid valitsejalossidele majesteetlikkust.

2015. aasta märtsis märatsesid ISi sõdalased väljakaevamispaikades  buldooseriga, samal kuul hävitati ka hinnaline lamassu kuju.

Foto: -/AFP
Foto: /AP
Foto: -/AFP
Foto: /AP

Kuus büsti Palmyra'st

Käesoleva kuu alguses konfiskeeriti salakaubavedajalt kuus ajaloolist skulptuuri Palmyrast, muististe hävitamist promoti äärmuslaste poolt laialt kasutatavas sotsiaalmeedias.

Foto: /AP

Raqqa linna hävitustööd

Süüria suuruselt kuues linn oli Abbassiidide kalifaadi pealinn kuulsa kaliifi Harun Al-Rašidi valitsusajal 8. sajandi lõpul ja 9. sajandi algul. Pärast vallutamist ISi poolt on linna pommitanud nii Süüria, USA kui ka Saudi Araabia õhuväed.  Linnas on hävitatud nii šiiitide mošeesid kui ka antiikaegseid muistiseid.

Pommitatud Raqqa muuseum
Pommitatud Raqqa muuseum Foto: / AA / TT/ANADOLU AJANSI
Hävitatud Al-Hinni mošee
Hävitatud Al-Hinni mošee Foto: / AA / TT/ANADOLU AJANSI

Hatra rüüstamine

Ajaloolise linna rajasid 3. või 2. sajandil e.m.a Pärsia seleukiidid, kuid see jäeti maha 241. aastal meie aja järgi.  IS korraldas ajalooliste mälestiste hävitamise linnas selle aasta märtsis, barbaarsuste elluviimisel kasutati nii buldoosereid, suuri haamreid kui ka automaate.

Foto: Antonio Castaneda/AP
Foto: Uncredited/AP
Foto: SCANPIX
Foto: HUBERT DEBBASCH/AFP
Arvatav kunagise pärsia kuninganna skulptuur
Arvatav kunagise pärsia kuninganna skulptuur Foto: Antonio Castaneda/AP

Mosuli muuseumi ründamine

2015. aasta veebruaris hävitati muuseumis haamritega Akkadi ja Assüüria riikidest pärinevaid skulptuure, põletati ajaloolisi käsikirju, hävitati ka Niineve ajaloolise Nergali värava lamassukujud.

Foto: -/AFP
Foto: -/AFP
Foto: /AP
Foto: -/AFP
Foto: /AP

Prohvet Joona hauakamber

Kohaliku pärimuse järgi on Mosulisse maetud ka kuulus piiblitegelane Joona, kes jutlustas tänapäevase Mosuli aladel asunud Niineve rahvale.  Sajandeid troonis Joona hauakambri peal kirik, hiljem rajati sinna mošee, kus leidus piibliloo järgi Joona alla neelanud vaala hammas. IS lasi kuulsa hauakambri eelmisel aasta õhku.

Dur-Šarrukin

Neo-Assüüria kuninga Sargon II ajal ehitatud kindluslinn rajati aastatel 717-706 e.m.a ambitsioonika valitseja uueks pealinnaks.  Tänapäevase küla hõivas IS selle aasta märtsis-aprillis, kohalike kurdide sõnul hävitati kõik ajalooliselt väärtuslik.

Foto: Spectrum Colour Library/Spectrum / HIP / TopFoto
Hävitatud lamassukuju Sargoni palees
Hävitatud lamassukuju Sargoni palees Foto: Archive/©TopFoto

Seti hauakamber

Aabrahamlikes religioonides Aadama ja Eeva kolmandaks pojaks peetud patriarhi pühamu  hävitati 2014. aasta juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles