OSCE PA mõistis hukka Venemaa tegevuse Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö OSCE PA istungit avamas.
Soome president Sauli Niinistö OSCE PA istungit avamas. Foto: Antti Aimo-Koivisto/LEHTIKUVA

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni ( OSCE) Parlamentaarne Assamblee mõistis oma kolmapäevasel istungjärgul Helsingis selgelt hukka Venemaa tegevuse Ukraina idaosas.

Vastava resolutsiooni vastuvõtmise eel astusid Ukraina esindajad üles mitmete sõnavõttudega. Ukraina delegatsiooni liige Hanna Hopko tänas kõiki, kes on toetanud Ukraina võitlust oma iseseisvuse eest.

«Meil tuleb muuta Ukraina riigiks, kus on tugev majandus ja tugevad relvajõud. Meie võitlus demokraatia eest jätkub,» tõdes Hopko.

Samuti Ukrainat esindanud Natalia Ahafonova rõhutas, et rahvusvaheline diplomaatia on ainus viis lõpetada kriis Ukraina idaosas. Delegatsiooni juht Artur Gerassõmov märkis, et OSCE istungjärgul saadetud sõnum toetuse kohta on äärmiselt tähtis.

Rumeenia esindaja Victor Paul Dobre lausus oma sõnavõtus, et Ukraina rahutused mõjutavad kogu Musta mere piirkonna julgeolekut.

«Tugev ja iseseisev Ukraina on kogu piirkonna julgeoleku huvides,» sõnas Dobre.

Rootsi esindaja Kent Harstedti sõnul vajab Ukraina kriitilises olukorras nii poliitilist kui majanduslikku tuge.

«Peame tegema kõik vägivalla lõpetamiseks. Ka Ukraina majanduse olukord on halb. Kuigi Euroopa tähelepanu on suunatud Kreeka majanduskriisile ei tohiks ka Ukrainat unustada,» tõdes ta.

Väga jõuliselt mõistis Venemaa tegevuse Ukrainas hukka Läti delegatsiooni liige Atis Lejiņš.

«President Putin ootab, et võiks hävitada Ukraina iseseisvuse,» lausus Atis Lejiņš.

Saksa esindaja Cristoph Bergneri sõnul oleks parem kui diskussioonis osaleks ka Vene delegatsioon, kuid Ukraina on ära teeninud assamblee solidaarsusavalduse.

Hääletuse alguses ütlesid Prantsusmaa, Armeenia ja Šveits, et ei osale hääletuses, sest Vene delegatsiooni istungjärgul ei ole.

Venemaa tegevust tauninud resolutsioon kiideti siiski heaks selge häälteenamusega.

OSCE PA istungjärk lõpeb neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles