Eestlasest küberkurjategija Tšaštšin tunnistas USA kohtus end süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kummituskliki ehk inglise keeles ghost clicki nime kandva programmiga miljoneid arvuteid endale raha teenima pannud arvutispetsialist Vladimir Tšaštšin tunnistas end kolmapäeval USA-s Manhattani föderaalkohtus süüdi.

Karistuse määramine leiab aset 14. oktoobril.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Tšaštšin (31) 2006. aastast kuni 2011. aasta novembrini DNS Changer-nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist, mille abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Prokuröride sõnul asus üle 500 000 nakatunud arvutitest Ühendriikides. Nende seas oli ka USA valitsusametite, haridusametkondade, mittetulundusühingute, ettevõtete ja üksikisikute arvuteid.

USA kriminaalmenetluse raames on süüdistus esitatud Tšaštšinile, Timur Gerassimenkole, Dmitri Jegorovile, Anton Ivanovile, Konstantin Poltevile ja Andrei Aleksejevile seoses vandenõuga arvutisse sissetungimiseks, internetipettusega, tahtliku juurdepääsuga kaitstud arvutisse pettuse eesmärgil ja tahtliku informatsiooni edastamisega kaitstud arvutist. Lisaks on Tšaštšinile esitatud süüdistus rahapesus ja tahtlikus kaasosaluses rahalistes tehingutes, mille tulemusena soetati vara internetipettuse ja volitamata arvutisse sissetungiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles