WikiLeaks: ameeriklased kuulasid saksa riigijuhte aastakümneid pealt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Organisatsiooni WikiLeaks eile avaldatud raportist nähtub, et Ameerika Riiklik julgeolekuagentuur NSA on Saksamaa juhtide kõnelusi pealt kuulanud rohkem kui 20 aastat.

WikiLeaks väidab, et agentuur jälgis pikaajaliselt 125 saksa tippametniku telefoninumbrit. Nende hulka kuulusid nii kantsler Angela Merkel kui tema eelkäijad Gerhard Schröder ja Helmut Kohl. Pealt kuulatud teemad käsitlesid näiteks Merkeli reaktsiooni 2009. aasta finantskriisile ja tema vestlust Araabia Ühendemiraatide kroonprintsiga.

Järjekordne paljastus paneb ohu alla Ameerika ja Saksmaa suhted pärast seda, kui president Obama suutis kuu aja eest kaks riiki pealtkuulamise asjus ära lepitada. «Kaks rahvast on lahutamatud liitlased,» kuulutas president toona Baierimaal. Nüüd selgus, et nuhkimine on veel palju laiaulatuslikum kui varem arvatud.

Saksa valitsus ei ole uudist veel kommenteerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles