Euroopa Parlament otsustas säilitada õiguse pildistada avaliku ruumi objekte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid Eiffeli torni pildistamas
Turistid Eiffeli torni pildistamas Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament otsustas täna alal hoida niinimetatud panoraamivabaduse ehk õiguse pildistada avaliku ruumi objekte. Seda piirava ettepaneku vastu on protesteerinud muuhulgas veebiteenuse Wikipedia aktivistid.

Avalikes kohtades asuvaid teoseid kujutavate fotode, videosalvestiste või muude jäädvustuste kohta eelistasid saadikud kehtivat korda ja lükkasid tagasi ettepaneku lisada resolutsiooni klausel, mille kohaselt tuleks selliste jäädvustuste äriliseks kasutamiseks autoritelt eelnevalt luba küsida. Kehtivate autorikaitse reeglite kohaselt on liikmesriikidel võimalus otsustada, kas nad soovivad lisada panoraamivabaduse klausli oma seadustesse või mitte, teatas Euroopa Parlamendi pressiteenistus.

«Parlament võttis kuulda inimeste muret ja lükkas otsustavalt tagasi soovituse piirata õigust pildistada avalikku ruumi. Tagatud peab olema see, et autorid saavad luua, kasutajatel on juriidiline kindlus oma õiguste osas ning kõigil on ligipääs kultuurile ja teadmistele,» ütles roheliste fraktsiooni kuuluv raportöör Julia Reda, europarlamendi pressiteenistuse teatel.

Lähitulevikus esitatav Euroopa Liidu autoriõiguse reeglite reformi eelnõu peab tagama tasakaalu loovisikute ja tarbijate õiguste ja huvide vahel, leiavad saadikud neljapäeval vastu võetud resolutsioonis.

Saadikud kutsuvad üles tegema ettepanekuid veebipõhisele loomesisule piiriülese ligipääsu parandamiseks, tunnistades samas territoriaalsete litsentside olulisust Euroopa Liidus, eelkõige audiovisuaal- ja filmitööstuses.

Mitteseadusandlik resolutsioon, mis annab hinnangu autoriõiguse direktiivi oluliste aspektide rakendamise kohta, võeti vastu häältega 445 poolt, 65 vastu, 32 erapooletut.

Euroopa Komisjon peaks esitama Euroopa Liidu autoriõiguse reeglite kaasajastamise eelnõu 2015. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles