ELi siseministrid leppisid kokku 20 000 põgeniku jaotamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi välisminister Jean Asselborn.
Luksemburgi välisminister Jean Asselborn. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Euroopa Liidu siseministrid jõudsid neljapäeval kokkuleppele 20 000 väljaspool bloki territooriumit põgenikelaagrites elava põgeniku jaotamises liikmesriikide vahel, ent ei suutnud kokku leppida 40 000 juba ELis oleva põgeniku ümberpaigutamises.

«Meie tänane debatt on olnud raske. See on väga tundlik teema,» ütles ELi eesistujariigi Luksemburgi välisminister Jean Asselborn, kelle sõnul kohtuvad siseministrid kokkuleppele jõudmiseks uuesti 20. juulil.

Asselborni sõnul on kokkuleppe olemas 20 000 väljaspool ELi asuvates põgenikelaagrites elava põgeniku ümberpaigutamiseks, ent 40 000 Itaalias ja Kreekas elava põgeniku jaotamise üle ei suutnud riigid veel kokku leppida.

«Me ei ole kokkuleppest väga kaugel, ent mõned riigid vajavad aega läbirääkimisteks ja kohanemiseks, mistõttu eelistasid nad lükata selle edasi 20. juulile,» lausus Luksemburgi välisminister.

Prantsusmaa ja Saksamaa siseministrid teatasid neljapäeva õhtul, et on valmis võtma vastu vastavalt 9100 ja 12 100 põgenikku. Poola teatas valmisolekust võtta vastu 2000 põgeniku.

Eesti siseminister ütles, et riiki saabuvate põgenikke arv jääb ilmselt vahemikku 150-200.

ÜRO põgenikeagentuur teatas kolmapäeval, et Kreeka, Itaalia, Malta ja Hispaania andmetel jõudis jaanuarist juunini nelja riiki 137 000 inimest. Seda on 83 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Agentuuri teatel suri perioodi jooksul Vahemerd ületades 1867 inimest eelmise aasta sama ajavahemiku 588-ga võrreldes.

EL-i liidrid jõudsid juuni lõpus Euroopa Ülemkogul kokkuleppele, et liikmesriigid jaotavad omavahel järgmise kahe aasta jooksul vabatahtlikkuse alusel 60 000 põgenikku.

Euroopa Komisjoni varasem ettepanek nägi ette Euroopasse saabunud 40 000 Süüria ja Eritrea põgeniku ümberjaotamist ELi liikmesriikide vahel ning väljaspool Euroopat põgenikelaagrites elava 20 000 põgeniku ümberasustamist kohustuslike kvootide alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles