Põhja-Mariaanid jäid merekaabli katkemise tõttu isolatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Mariaanid jäid merekaabli katkemise tõttu isolatsiooni
Põhja-Mariaanid jäid merekaabli katkemise tõttu isolatsiooni Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuv ja USAga assotseerunud Põhja-Mariaanide saarestik kaotas kontakti ülejäänud maailmaga, kuna merealune sidekaabel katkes.

Põhja-Mariaanidelt lähedal asuvale Guami saarele kulgenud merekaabel läks seni teadmata põhjustel katki selle nädala kolmapäeval, edastab YLE.

Tegemist on kaabliga, mis ühendab Põhja-Mariaanid merepõhjas kulgeva rahvusvahelise kommunikatsioonikaabliga.

Kaabli katkiminek tähendab seda, et Põhja-Mariaanide kolmel asustatud saarel, Saipanil, Tinianil ja Rotal ei saa kasutada rahaautomaate ega maksta pangakaardiga.

Kuna internetti ja sidet ei ole, siis ei saa toimida ka lennuliiklus, samuti ei tööta telefonid.

Katkenud kaabli omanikfirma Pacific Telecom lasi käiku enamasti päästetöötajate tarbeks mõeldud mikrolained, mis on raadiolained, mille lainepikkus on üks millimeeter kuni üks meeter ning mille sagedus on vahemikus 0,3 gigahertsi kuni 300 gigahertsi.

Enne kui saadakse see asesüsteem täiesti tööle, saab saarestikust ülejäänud maailmaga kontakti vaid satelliitelefonide abil.

«Oleme nüüdseks taganud võimudele piiratud kommunikatsioonivõimalused. Saarestiku põhjaosas möllab orkaan ning selle tõttu tahame olla kindlad, et kui see rannale jõuab, oleks abi kutsumise võimalus,» teatas Pacific Telecomi juht James Oehlerking.

Telekommunikatsioonifirma ei tea veel, kui raskelt merekaabel kannatada saanud on ning kaua selle parandamine aega võtab. Arvatakse, et ainuüksi uuringud võivad võtta aega päevi.

Sama kommunikatsioonikaabel sai kannatada ka 2008. aastal, kui sellele kukkus suur veealuse kalju tükk.

Pacific Telecomi arvates on ka nüüdse probleemi puhul tegemist loodusest tingitud katki minemisega, mitte inimfaktoriga nagu näiteks, et allveelaev oleks kaablit vigastanud.

Oletatakse, et kaabli katkemine võib olla seotud mõni aeg tagasi Põhja-Mariaane tabanud orkaaniga.

Põhja-Mariaanide saarestikku kuulub 15 saart ning piirkonnas elab umbes 54 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles