Leedu on nõus ümberasustama 85 pagulast kolmandatest riikidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Zaatari põgenikelaagris Jordaanias.
Süüria põgenikud Zaatari põgenikelaagris Jordaanias. Foto: SCANPIX

Leedu on nõus ümberasustamise raames vastu võtma 85 pagulast väljaspoolt Euroopa Liitu, ütles asesiseminister Elvinas Jankevičius.

Eile toimus Luxembourgis ELi justiits- ja siseministrite mitteametlik kohtumine, kus osales ka Jankevičius.

«Jõuti osalise lahenduseni, mis puudutas pagulaste ümberasustamist kolmandatest riikidest. Nüüd võin kindlalt öelda, et uue valemi alusel olime algselt valmis võtma 97 inimest, ent pärast konsultatsioone asustab Leedu ümber 85 inimest,» ütles asesiseminister.

Jankevičiuse sõnul kasutati kõnealuste inimeste hulga väljaarvutamisel Leedu sisemajanduse koguprodukti (SKP) ja rahvaarvu.

Poola siseministri asetäitja Piotr Stachańczyk teatas eile, et siseministrite mitteametlikul kohtumisel jõuti kokkuleppele nende 20 000 põgeniku jaotamises liikmesriikide vahel, kes asuvad väljaspool ELi asuvates põgenikelaagrites.

Kõnealused pagulased võidakse Leetu toimetada järgmise kahe aasta jooksul Türgist, Jordaaniast või Liibüast.

Lisaks lepiti neljapäeval kokku, et ELi siseministrid kohtuvad Brüsselis 20. juulil, mil arutatakse 40 000 põgeniku ümberpaigutamist Kreekast ja Itaaliast.

«On soov jõuda leppeni juuli lõpuks,» lisas Jankevičius.

Leedu valitsus otsustas kolmapäeval, et riik on ELi Vahemere põgenikekriisi lahendamiseks valmis võtma kahe aasta jooksul vastu 250 pagulast.

ELi liidrid jõudsid juuni lõpus Euroopa Ülemkogul kokkuleppele, et liikmesriigid jaotavad omavahel järgmise kahe aasta jooksul vabatahtlikkuse alusel 60 000 põgenikku.

Euroopa Komisjoni varasem ettepanek nägi ette Euroopasse saabunud 40 000 Süüria ja Eritrea põgeniku ümberjaotamist ELi liikmesriikide vahel ning väljaspool Euroopat põgenikelaagrites elava 20 000 põgeniku ümberasustamist kohustuslike kvootide alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles