Ametlikud andmed: tänavu on üle Vahemere Euroopasse jõudnud 150 000 migranti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel aastal on üle Vahemere Euroopasse jõudnud 150 000 migranti ja põgenikku ning üle 1900 on ohtlikul reisil surma saanud, ütles Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) täna.

Kuu aja eest ületas migrantide arv 100 000 piiri ja siis hoiatas ÜRO, et saabujate suur arv põhjustab humanitaarkriisi, mille lahendamiseks tuleb Euroopal kollektiivselt ja kaugeleulatuvalt reageerida.

Valdav osa Vahemere ületanud inimestest on maabunud Itaalias (75 000) ja Kreekas (77 000).

Möödunud aastal saabus Kreekasse ÜRO pagulasorganisatsiooni (UNHCR) andmetel 34 442 põgenikku ja sisserändajat.

«Kreeka saartele tuleb keskmiselt 1000 inimest päevas,» ütles UNHCRi pressiesindaja William Spindler Genfis ajakirjanikele ja lisas, et enamik neist on põgenenud Süüria kodusõja eest.

«Saabujate arv on nii suur, et kõigist pingutustest hoolimata ei saa kohalikud võimud ja kohalikud kogukonnad enam nendega hakkama,» hoiatas ta. Euroopa peab kiiresti tegutsema, muidu läheb olukord veel hullemaks.

Euroopa Liidu siseministrid jõudsid neljapäeval kokkuleppele 20 000 väljaspool bloki territooriumit põgenikelaagrites elava põgeniku jaotamises liikmesriikide vahel, ent ei suutnud kokku leppida 40 000 juba ELis oleva Süüria ja Eritrea varjupaigataotleja ümberpaigutamises.

Spindler lisas, et peaaegu kõik Kreekasse saabunud migrandid ja põgenikud liiguvad sealt edasi, et jõuda Lääne- ja Põhja-Euroopasse. Nende teekond viib läbi Balkani lääneosa.

Juunis suundus Kreekast Makedooniasse ja Serbiasse keskmiselt 1000 inimest päevas, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles