20 aastat Srebrenicast: viis tuntud filmi Bosnia sõjast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO pagulasameti hea tahte saadikuna Bosniat külastanud Angelina Jolie oli seal nähtust niivõrd vapustatud, et tegi oma režissööridebüüdi just serblase ja moslemi armastusloost Bosnia sõja taustal.
ÜRO pagulasameti hea tahte saadikuna Bosniat külastanud Angelina Jolie oli seal nähtust niivõrd vapustatud, et tegi oma režissööridebüüdi just serblase ja moslemi armastusloost Bosnia sõja taustal. Foto: AP/Scanpix

Tänaseks on Bosnia sõja sündmused andnud ainest kümneteks mängufilmideks, mis on valminud nii Bosnia ja tema naaberriikide kui ka näiteks USA ja Saksamaa režissööride käe all. Pikemat nimekirja selleteemalistest filmidest võib vaadata näiteks IMDBst või Wikipediast. Siinkohal on ära toodud viis tuntumat.

1. «Eikellegimaa» («Ničija zemlja», rež Danis Tanović, 2001)

Kaks haavatud sõdurit – bosnia moslem ja bosnia serblane – sattuvad vastakuti rinnete vahele jääval eikellegimaal. Samal alal tuleb uuesti teadvusele veel kolmas sõdur, samuti moslem, kes avastab, et lamab maamiinil, millelt liikumine tooks surma. Talle üritab abi tuua ÜRO rahuvalvajast Prantsuse allohvitser, kes omakorda põrkub kokku oma väejuhatuse ükskõiksusega.

2. «Vere ja mee maal» («In the Land of Blood and Honey», rež Angelina Jolie, 2011)

Romantiline draama serblaste võitlejast Danijelist ja tema kunagisest armastatust moslemist Ajlast, kelle ta taasleiab rusudes Sarajevos. Naine on nüüd serblaste vang, Danijel aga ühe nende jõhkra komandöri poeg.

3. «Vaenlase tagalas» («Behind Enemy Lines», rež John Moore, 2001)

Lugu Bosnia sõja ajal vaatluslende tegevast USA mereväepiloodist, kes avastab serblaste tekitatud massihaua ning sattub rindepiirkonnas, kus ta ei tohiks olla, nendesamade serblaste poolt tagaaetavaks.

4. «Halima tee» («Halima's Path», rež Arsen A. Ostojic, 2012)

Bosnia moslem Halima kasvatab üles oma noore sugulase Safija ja tolle serblasest mehe Slavomiri poja. Sõja käigus tapavad serblased nii Halima abikaasa kui ka kasupoja. Kui abikaasa luud õnnestub massihauast kätte saada, siis kasupoja säilmete tuvastamiseks peab Halima minema DNA-proovi paluma Safijalt ja Slavomirilt, kusjuures viimane on sinnani elanud teadmisega, et tema poeg, kes tegelikult hukkus Bosnia sõjas serblaste käe läbi, sündis surnult.

5. «Lumi» («Snijeg», Aida Begic, 2008)

Film Ida-Bosnias Zvorniki külas elavatest mosleminaistest, kelle isad ja abikaasad on sõja käigus tapetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles