USA suursaadik loodab Ukraina põhiseadusmuudatuste kiiret vastuvõtmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: AP/Scanpix

USA suursaadik Ukrainas Geoffrey Pyatt väljendas laupäeval lootust, et Ukraina ülemraada kiidab heaks põhiseadusmuudatuse eelnõu detsentraliseerimise kohta järgmise nädala esimesel istungil.

Konstitutsioonilised muudatused võimaldavad tõelist detsentraliseerimist ja euroopaliku subsidiaarsusprintsiibi juurutamist, sõnas Pyatt ülemraada praktikantide lõputseremoonial.

Ülemraada esimees Volodõmõr Hroisman on teinud suuri samme strateegiliste reformide elluviimiseks, lisas ta.

Suursaadiku sõnul on Ukraina parlamendis tekkimas uus poliitiline kultuur, kus rahvaesindajad esindavad rahvast ning peavad kinni printsiibist, et esinduskogu jääb riiklikuks institutsiooniks.

President Petro Porošenko esitas 1. juulil parlamendile visiooni uuest põhiseadusest, mis peaks andma omavalitsustele suurema otsustusõiguse.

Porošenko põhiseaduse kavand näeb ette presidendivõimu kärpimist oblastite üle ning linnadele ja nende volikogudele suuremate volituste andmist maksutulude kasutamise üle.

Samas ei sisalda riigipea kavand omavalitsustele poolautonoomse staatuse andmist, mida nõuavad Donbassi relvastatud separatistid, kes kontrollivad riigi tööstussüdant, kus elab 3,5 miljonit inimest ja mis annab kümnendiku Ukraina majandustoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles