Ukraina vältimiseks armeest põgenenuid ootab Venemaal kohus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kümneid Vene sõdureid ootab Ukrainasse saatmise kartuses oma üksustest põgenemise eest kohus, teatasid uudisteportaal ja viie desertööri advokaat laupäeval.

Populaarne veebileht Gazeta.ru teatas, et kümned sõdurid antakse kohtu alla Venemaa lõunaosas Rostovi oblastis asuvast väljaõppekeskusest põgenemise eest. Portaali teatel avaldati sõdurite survet «vabatahtlikult» Ukrainasse sõdima minekuks.

Veebilehe teatel olid Põhja-Kaukaasias Maikopi linnas asuva üksuse sõdurid armeega ühinenud vabatahtlikult ning nende näol pole tegemist ajateenijatega.

Vene kaitseministeeriumi teatel on sõdurid «distsiplinaarrikkumiste» eest uurimise all, edastas raadiojaam Ehho Moskvõ.

Tegemist on järjekordse teatega Vene sõdurite Ukrainasse saatmisest vaatamata Moskva kinnitusele, et venemeelsete separatistide poolel võitlevad vaid «vabatahtlikud».

Gazeta.ru tsiteeris kahe Maikopis asuvas üksuses teeniva sõduri emasid, kelle sõnul põgenesid nende pojad Rostovi lõunaosas asuvalt polügoonilt, kartes Ukrainasse saatmist.

Viit pagenud sõdurit esindav advokaat Tatjana Tšernetskaja kinnitas telefonitsi AFP-le Gazeta.ru informatsiooni, lisades, et kohut ootavad «kümned» sõdurid.

«Neil kõigil on rääkida samasugune lugu. Nad teenisid samas üksuses,» ütles Krasnodaris tegutsev Tšernetskaja. «Neid ei sunnitud otseselt Ukrainasse minema. Üksusesse tulid isikud, kes neid selleks agiteerisid,» lausus naine, lisades, et värbajatel puudus ametitunnistus.

Sõdurite sõnul pakuti neile 8000 rublat päevas, lausus advokaat. Sõdurid põgenesid, tahtmata «end lahingust leida,» sõnas ta.

Kuna Venemaa ei ole Ukrainaga ametlikult sõjas, «võib nende Ukrainasse saatmist pidada kuriteoks,» ütles Tšernetskaja.

«Nad läksid tagasi Maikopi ja alustasid lahkumisavalduse kirjutamist. Vastu seda ei võetud ning kõik see viis kriminaalasjade alustamiseni.»

Tšernetskaja sõnul hakkasid Vene võimud Ukrainasse saatmise väljavaate eest sõjaväeüksustest põgenenuid kohtu alla andma märtsis ning mitu sõdurit on juba süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles