26 Tšiili kaevurit on päästetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljandana päästetud Boliivia kaevur Carlos Mamani (vasakul) kohtub Tšiili president Sebastian Piñeraga (paremal).
Neljandana päästetud Boliivia kaevur Carlos Mamani (vasakul) kohtub Tšiili president Sebastian Piñeraga (paremal). Foto: SCANPIX

Üle kahe kuu eest Tšiili kaevandusse lõksu jäänud 33 kaevurist on praeguseks maa peale toodud 26, maa all on veel 7.

Esimesena tõmmati 624 meetri sügavusest päästešahtist üles 31-aastane Florencio Avalos. Ta oli spetsiaalses kapslis, peal hapnikumask ja elutegevuse jälgimiseks pandud vöö, vahendasid BBC ja teised uudistevõrgud.

Umbes 15 minutit kestnud ja Eesti aja järgi kell 6.11 kulmineerunud tõstmine sujus normaalselt ning rõõmsameelne Avalos embas kohe oma abikaasat ja väikseid poegi, kes teda päästešahti sissepääsu juures ootasid.

Teisena pääses 39-aastane Mario Sepulveda, kes viskas päästjatega nalja juba enne seda, kui ta maapinnale jõudis.

«Kiiremini, kiiremini, kiiremini!» hüüdis ta. Päästekapslist väljudes embas ta oma naist, president Piñerat ja teisi ning kinkis neile väikseid kivitükke, mis ta ligi 700 meetri sügavuselt kaasa oli võtnud.

Kolmandana tõusis maale 52-aastane Juan Illanes. Neljandana pääses Eesti aja järgi kell 9.11 paiku 33-liikmelise seltskonna ainus välismaalane - boliivlane Carlos Mamani.

Viiendaks päästetuks oli kell 10.11 maapinnale tõusnud 19-aastane Jimmy Sanchez, noorim vangi jäänud kaevuritest. Erinevalt teistest kaevuritest paistis Sanchez olevat väsinud ja vapustatud.

Kuuendana jõudis üles 30-aastane Osman Araya.

Seitsmendana toodi üles Jose Ojeda. Tema oli see mees, kes kirjutas 17 päeva pärast õnnetust kirja, milles ütles, et kõigi 33 sinna alla jäänud mehega on kõik korras.

Kaheksandana üles toodud Claudio Yanez lubas kaevanduses lõksus olles lõpuks abielluda Cristina Nuneziga, kellega on koos elanud juba 11 aastat.

Üheksandana toodi maale tagasi kaevuritest vanim, 63-aastane Mario Gomez.

Kümnendana tagasi jõudnud 31-aastast Alex Vegat ootas positiivne teade. Nimelt oli tema abikaasa Jessica vahepeal ära klaarinud mehe võlas.

11. toodi üles 56-aastane Jorge Galleguillose nimeline mees.

12. pääsenu oli 34-aastane Edison Pena. Ajalehe New York Timesi teatel hoidis see mees ka vangistuses olles end heas füüsilises vormis sellega, et jooksis iga päev mööda lahtiseid tunneleid mitu kilomeetrit.

Talle järgnes Carlos Barrios. 47-aastase Barriose isa tunnistas kaevurite leidmise ja päästmise tõeliseks imeks ning võrdles end vallanud tunnet uuesti sündimisega.

14. toodi välja 34-aastane Victor Zamora ja 15.-na 48-aastane Victor Segovia. Zamorat ootasid tagasi viieaastane poeg ja rase naine. Segovia kirjeldas aga all valitsenud tingimusi põrguna: ahjuna igaveses pimeduses.

Kuueteistkümnendana päästeti maa alt 27-aastane Daniel Herrera, keda ootav ema poja oma embusse haaras. Herrera hoolitses maa all teiste kaevurite tervise eest.

17. mehena toodi üles 56-aastane Omar Reygadas, kes kapslist väljudes põlvili langes ja käed taeva poole tõstis.

Kaheksateistkümnes päästetu oli 44-aastane Esteban Rojas, kes langes kapslist välja astudes kõigepealt palvetamiseks põlvili ja embas seejärel pikalt oma kauaaegset kallimat Jessica Yanezit. Maa all vangis olles lubas mees, et võtab Yanezi naiseks.

19. mehena päästeti 45-aastane Pablo Rojas, eelmisena päästetud Esteban Rojase onupoeg.

20. õnnelik päästetu oli Darío Segovia, kes astus päästekapslist otse oma naise käte vahele.

21. kaevurina toodi maa alt välja 50-aastane Yonni Barros, kes on juba kuulsust kogunud keerulise peresituatsiooniga. Nimelt teatas Barrose naine, et ta ei tule päästeoperatsioonile, sest avastas, et mees oli teda aastaid teise naisega petnud.

22. päästetu oli 43-aastane Samuel Ávalos. Ávalos oli kaevurina töötanud kõigest mõni kuu, kui õnnetus juhtus.

23. õnnelik kaevur oli 27-aastane Carlos Bugueño, keda oli tervitamas tema ema, Tšiili president abikaasaga ning kaevandusminister.

24nda kaevurina ilmus maa alt 54-aastane José Henríquez. Teekond maa alt üles võttis tal 8 minutit ning taas päikesevalguses naeratades ootas teda tema abikaasa.

25ndana päästeti kaevur Renán Ávalos, kes on kõige esimesena päästetud kaevuri vend. Päästekapsel saab ühe kaevuri pinnaletoomisega hakkama umbes poole tunniga.

26. päästetu oli Claudio Acuña, kes tähistas septembris oma 44ndat sünnipäeva. Seda siis mõistagi maa all. Claudiot on tervitamas ema, tüdruksõber ning tütar.

Üks tunnis
Kaevureid tõstetakse üles tempos üks tunnis, mis tähendab, et operatsioon peaks kestma maksimaalselt 36 tundi ja lõppema homme Eesti aja järgi kella kuueks õhtul. Operatsiooni algus lükkus eile teatatust (kell kaks öösel Eesti aja järgi) nelja tunni võrra edasi, sest insenerid tahtsid kapslit veel korra katsetada.

Selgunud on väljatõstetavate meeste järjekord. Esmalt päästetakse viis-kuus heas vormis meest, seejärel kümme nõrgimat. Viimaste seas on tehnilised eksperdid ja seltskonna vaimsed juhid. Viimasena lahkub kaevandusest Luiz Urzua, kaevurite vahetusülem.

Üles pääsedes viiakse mehed paariks päevaks haiglasse jälgimisele.

Tänaseid häid uudiseid on varjutanud kaevurite pereliikmete mure, et San José kaevandusse saabunud umbes 2000-pealine ajakirjanike ja meediatöötajate armee võib oma halastamatu uudishimuga ära rikkuda meeste vaimse tervise, kui läheb lahti võitlus selle eest, kes esimesena intervjuu saab.

Kaevurid on olnud maa all lõksus 69 päeva, mis on uus maailmarekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles