Malala Yousafzai oma 18. sünnipäeval: Süüria lapsed kannatavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistanist pärit noor naisõiguslane Malala Yousafzai sai eile 18-aastaseks ning oma sünnipäevakõnes oli tal maailma juhtidele sõnum, mis käsitles Süüria laste olukorda.

Yousafzai veetis oma sünnipäeva Liibanonis Süüria piiri lähedal põgenikelaagris, edastab YLE.

«Olen uhke, et saan oma sünnipäeva koos veeta jugete ja tublide Süüria lastega,» teatas pakistanlanna.

Yousafzai avas kooli Süüriast pärit tüdrukutele, kes elavad Liibanonis Bekaa orus põgenikelaagris ning keda on umbes 200.

«Nende julgus ja pealehakkamine saada haridust ka siis kui ollakse rasketes tingimustest, on paljusid inspireeriv. Meie ülesanne on neid toetada. Saadan samas sõnumi Liibanoni, Süüria ja maailma juhtidele: Süüria inimesi on kannatama pandud, eelkõige Süüria lapsi. Tegemist on tragöödiaga, sest on nüüdisaja maailma suurim humanitaarkriis. Liidrid peaksid investeerima õpikutesse, mitte relvadesse,» lausus pakistanlanna.

ÜRO põgenikeorganisatsiooni UNCHR andmetel on Süürias viiendat aastat kestva kodusõja eest põgenenud üle nelja miljoni inimese.

Liibanonis elab neist umbes 1,2 miljonit.

Pakistanis sündinud, kuid nüüd Ühendkuningriigis elav ja õppiv Malala Yousafzai on kaitsnud tüdrukute õigust haridusele alates varasest teismeliseeast.

Pakistanis võimul olnud äärmusrühmitus Taliban tahtis ta tappa ning 2012. aasal tulistaski selle rühmituse esindaja teda pähe.

Tüdruk jäi mõrvakatsest ellu ning pärast ravi ja paranemist Suurbritannias, on jätkanud tüdrukute ja naiste õiguste eest seismist.

Möödunud aastal sai Malala Yousafzai koos indialase Kailash Satyarthiga, kes võitleb lapstööjõu kasutamise vastu, Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles