USA kavandab Ukraina relvajõudude väljaõpetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid patrullimas.
Ukraina sõdurid patrullimas. Foto: SCANPIX

USA kaalub plaani õpetada järgmise mõne kuu jooksul välja Ukraina relvajõudude sõdureid, ütles eile Ühendriikide maavägede ülem Euroopas.

See samm laiendaks juba käimasolevat USA väljaõppeprogrammi Ukraina siseministeeriumi alluvuses olevate sõduritega.

Ukraina on paigutanud riigi idaosa konfliktitsooni 64 000 relvajõudude sõdurit ja ka siseministeeriumi vägesid.

«Me hakkaksime kaitseväe üksusi treenima alates novembrist,» lausus Hodges, kelle sõnul ei ole lõplikku otsust ses osas veel langetatud.

Väljaõpe hõlmaks eelkõige taktikalise tegevuse aluseid rõhuga elupäästmise tehnikale ja operatsioone ägeda lahingutegevuse piirkonnas.

«Tegemist on väga tõhusa viisiga neid aidata, mis ei vaja tingimata relvi,» ütles kindral.

Kavaga peavad nõustuma ka USA liitlased Euroopas, lisas Hodges, rõhutades, et esmatähtis on siinkohal NATO ühtsus.

Ukrainas 15 kuud kestnud relvakonflikt Kremli-meelsete mässulistega on nõudnud enam kui 6500 inimese elu.

«Me oleme ilmselt punktis, kus võimalik on järjekordne mässuliste pealetung, sõnas Hodges, lisads, et Venemaa pikaajaline eesmärk ei pruugi tingimata olla kontroll Ida-Ukraina üle või Venemaad Krimmiga ühendava koridori loomine.

«Venemaa huvides on hoida Ukrainat kohkumas, lõhestatuna. Nende huvides on kõik, mis võiks õõnestada president Petro Porošenkot nii, et Ukraina ei saaks kunagi ühineda Euroopa Liiduga,» lausus ta.

Porošenko ise on samal ajal silmitsi teise kriisiga, kus riigi lääneosas kestab kolmandat päeva vastasseis siseministeeriumi üksuste ja Ukraina marurahvuslaste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles