Norra saatis noore džihadisti kaheksaks aastaks trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihadistid
Džihadistid Foto: SCANPIX

Norra kohus määras noorele, äärmusrühmituse Islamiriik ridades võidelnud mehele terrorismikuritegude eest kaheksa aasta pikkuse vanglakaristuse.

24-aastane Norra kodakondsusega Ishaq Ahmed  sõnas kohtus, et ta reisis Süüriasse humanitaartööd tegema, edastab The Local.

Norra andmetel võitles Frederikstadist pärit mees esmalt Islamiriigi ridades ning siis oli Al-Nusra võitleja. Al-Nusra on terroriorganisatsiooni Al-Qaeda Süüria haru.

Oslo kohus mõistis mehe terroristlike organisatsioonide abistamises ja džihadistina võitlemises süüdi. Kohus ei leidnud mitte ühtegi leevendavat asjaolu, mis oleks võinud karistusaega lühendada.

Kohtu sõnul tugevdas Norra kodanik terrorirühmitusi ning aitas neil hoida kontrolli Põhja-Süürias vallutatud alade üle.

Kohtudokumentide kohaselt reisis Ahmed Süüriasse 2013. aastal ning sai 2014. aasta alguses raskelt haavata. Ta läks siis Süüriast Türki end ravima ning kontakteerus Türgis asuva Norra saatkonnaga, et kodumaale tagasi pääseda.

Mehe advokaadi sõnul on määratud karistus ebaõiglane.

Ahmed tunnistas uurimisel, et tegutses relvastatud valvurina Süüria ja Türgi piiril ning ta levitas Facebookis fotosid, kus teda on näha relvaga.

Tegemist on teise korraga, kui Norras karistatakse Süürias võidelnud isikut, kellel on seos Islamiriigiga.

Esimene selline kohus toimus mais ja siis määrati Süürias võidelnud kolmele Norra kodanikule vanglakaristusi, mis ulatusid seitsmest kuust kuni viie aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles