Diplomaadid: Iraani tuumalepe on sõlmitud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnelused Viinis.
Kõnelused Viinis. Foto: SCANPIX

Iraan ja kuus suurriiki jõudsid Iraani tuumakõnelustel Viinis ajaloolise tuumaleppeni, ütlesid mitmed erinevate riikide diplomaadid täna ajakirjanikele.

Iraani ja kuue suurriigi (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa) läbirääkimistel loodetakse ligi kaheaastase raske töö tulemusena jõuda ajaloolise tuumaleppeni. Niinimetatud P5+1 riigid loodavad tuumaleppega sulgeda Iraani tee aatompommini vastutasuks islamivabariigile kehtestatud sanktsioonide tühistamise eest.

Kõrge lääneriikide diplomaat ütles täna, et pooled saavutasid kokkuleppe.

Leppe valmimist kinnitas uudisteagentuurile Reuters ka Iraani diplomaadist allikas.

Poolte välisministrid peavad Viinis viimase plenaaristungi Iraani tuumaprogrammi asjus teisipäeval kell 11.30, teatas Euroopa Liidu pressiesindaja Catherine Ray. Kohtumise toimumist kinnitas ka USA välisministeerium.

Lõpliku tuumaleppe sõlmimise esialgne tähtaeg oli 30. juuni, ent seda lükati mitmel korral edasi ning käimasolev kõneluste viimane voor kestab 18. päeva.

Läbirääkimiste põhiraskus langes USA välisministrile John Kerryle ja Iraani välisministrile Mohammad Javad Zarifile, kes ähvardasid korduvalt kõnelustelt lahkuda ning süüdistasid vastaspoolt kompromissitõrksuses.

Läbimurre saavutati tänu mitmele otsustava tähtsusega kompromissile. Diplomaatide teatel nõustus Iraan, et ÜRO relvamüügiembargo jätkub islamivabariigi suhtes veel kuni viis aastat, kuid see võidakse tühistada ka varem, kui Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) vabastab Teherani üheselt kahtlustest tuumarelvastusalase töö jätkumises. Analoogiline tingimus kehtestati ka ÜRO piirangutele ballistiliste rakettide tehnoloogia müügi asjus Iraanile, mis võivad kehtida veel kuni kaheksa aastat.  

Washington soovis säilitada keeldu Iraani relvaimpordile ja -ekspordile, kartes, et tuumaleppega islamivabariigile avanevatest rahavoogudest võib Teheran suurendada sõjalist abi Süüria valitsusele, Jeemeni huthi mässulistele, Liibanoni islamiliikumisele Hizbollah ja teistele. Iraan nõudis embargo lõpetamist, põhjendades seda võitlusega Islamiriigi ja teiste äärmusliikumiste vastu. Iraani seisukohta toetasid Hiina ja Venemaa, kes soovib laiendada sõjalist koostööd ja relvastuse müüki Teheranile.

Teine oluline kompromiss võimaldab ÜRO inspektoritel nõuda Iraani sõjaliste objektide külastamist, millele Teheran pikalt vastu seisis. Juurdepääs ei ole siiski tagatud ning võib viibida. Kokkuleppe kohaselt on Iraanil õigus ÜRO taotlus vaidlustada, sellisel juhul langetab otsuse Iraani ja suurriikide esindajatest koosnev arbitraaž. IAEA soovib lõpule viia ka oma takerdunud uurimise Iraani varasema relvategevuse suhtes, USA kinnitusel on see kõigi majandussanktsioonide tühistamise eeltingimus.

IAEA peadirektori Yukiya Amano sõnul allkirjastas organisatsioon ja Iraan teisipäeval teekaardi islamivabariigi vaidlusaluse tuumaprogrammiga seotud küsimuste lahendamiseks. Teekaardile andis allkirja Iraani asepresident Ali Akbar Salehi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles