London: tuumalepe võib muuta Iraani suhteid muu maailmaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Philip Hammond kolleegidega leppe üle rõõmustamas.
Briti välisminister Philip Hammond kolleegidega leppe üle rõõmustamas. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ülistas teisipäeval saavutatud ajaloolist kokkulepet Iraani tuumaprogrammi üle, avaldades lootust, et see võib juhatada sisse olulise muutuse Teherani suhetes maailmaga.

«Ootame ja loodame, et see kokkulepe kuulutab muutust Iraani suhetes naaberriikide ja rahvusvahelise kogukonnaga,» ütles välisminister Philip Hammond avalduses.

Briti välisministri sõnul kehtestatakse kokkuleppega Iraani tuumaprogrammile ranged piirangud ja inspektsioonirežiim, et rahvusvaheline kogukond saaks olla kindel selle rahumeelsuses.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid täna ajaloolise tuumaleppe.

Tuumalepe sõlmiti Viinis peetava otsustava kõnelustevooru 18. päeval.

Kokkulepe piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

«Meie fookus pöördub nüüd kokkuleppe kiirele je täielikule rakendamisele, kindlustamaks, et tuumarelv jääb Iraani käeulatusest välja,» lausus Hammond. «Me võtame arvesse regioonis valitsevaid muresid Iraani ajaloolise regionaalse tegevusmustri üle.»

Hammondi sõnul jätkab Suurbritannia Pärsia lahe äärsete monarhiate toetamist Iraani sekkumise vastu nende siseasjadesse.

Iraanile kehtestatud majandus- ja finantssanktsioonide järk-järguline tühistamine on iraanlaste jaoks tohutu võimalus langetada oma riigi tuleviku ja rolli üle regioonis tähtsaid otsuseid, lausus Briti esidiplomaat.

«Me jätkame koostööd rahvusvaheliste partneritega, et julgustada Iraani etendama regionaalsetes asjades läbipaistvat ja konstruktiivset rolli, eriti võitluses vägivaldse islamiäärmusluse vastu,» sõnas Hammond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles