NATO peasekretär nimetas Iraani tuumalepet «ajalooliseks läbimurdeks»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO tunnustas teisipäeval Iraani tuumaleppe sõlmimist, nimetades seda «ajalooliseks läbimurdeks», mis tugevdab globaalset julgeolekut.

«See kokkulepe kujutab endast ajaloolist läbimurret, mis tugevdab täieliku elluviimise korral rahvusvahelist julgeolekut,» ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg.

«Iraani jaoks on elutähis viia tänase leppe sätted ellu, täita oma rahvusvahelisi kohustusi ning edendada julgeolekut regioonis ja kaugemal,» lausus Norra ekspeaminister.

Stoltenberg tänas kuue suurriigi ja Iraani läbirääkijaid «püsivuse eest» kokkuleppeni viinud 18 päeva kestnud otsustavas kõnelustevoorus.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid teisipäeval ajaloolise tuumaleppe.

Tuumalepe sõlmiti Viinis peetava otsustava kõnelustevooru 18. päeval.

Kokkulepe piirab Iraani tuumategevust ja leevendab islamivabariigi suhtes kehtestatud rahvusvahelisi sanktsioone.

Iraan sõlmis teisipäeval Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA) "teekaardi" probleemide lahendamiseks, mis puudutavad riigi tuumaprogrammi kunagise võimaliku sõjalise mõõtmega seotud juurdlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles