Signaal näitas, et New Horizons jäi Pluutost möödalennul ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased said signaali, mis näitas, et uurimissond New Horizons jäi ellu eilsest ajaloolisest Pluutost möödalennust.

New Horizonsi signaali saabus Hispaanias Madridis asuva kommunikatsiooniantenni kaudu, mis on osa NASA kommunukatsiooniantennide võrgustikust, edastab BBC.

New Horizonsi «sõnum» jõudis Maale nelja tunni ja 25 minutiga läbides kosmoses 4,7 miljardit kilomeetrit.

NASA Pluuto missioonikeskuses USAs Marylandi osariigis Laurelis Johns Hopkinisi ülikoolis oodati, kas sond suudab oma ülesande täita ja jätkata.

Missioonikeskuse juht Alice Bowman kinnitas New Horizonsi signaali vastuvõtmist.

«Meie sond on elus ja hea tervise juures, varsti saame ka Pluuto ja ta kaaslaste kohta uusi andmeid. See on suurepärane,» lisas Bowman.

NASA esindaja Charles Boldeni sõnul sai selle missiooniga ring niiöelda täis, sest  inimkond on nüüd külastanud kõiki meie päikesesüsteemi planeete. Pluuto oli varem planeet, kuid nüüdseks on ta liigitatud plutoidiks.

New Horizonsilt saadud signaal sisaldas vaid lennu tehnilisi andmeid, mis näitasid, et Pluutost möödalend toimus nii nagu plaanitud.

Teadlased peaksid esimesed kõrgresolutsioonilised fotod Pluutost saama täna õhtuks.

Johns Hopkinsi ülikooli rakendusfüüsika laboratooriumi juht Ralph Semmel õnnitles New Horizons missiooni meeskonda.

«Mida Pluuto meile andnud on? Vaalad, sõõriku ja südame,» viidates Pluuto fotodel näha olevatele pinnamoodustistele, mis oma kujult neid objekte meenutavad.

Enne Pluutost möödalendu oli meeskond peaaegu 100 protsenti kindel, et kõik õnnestub, kuid samas tuli arvestada ka asjaoluga, et võib tekkida mingi tõrge.

Kui sondi teele oleks jäänud mõni jäine objekt, siis sellega kokkupõrge oleks võinud 14 kilomeetrit sekundis liikuva New Horizonsi «tappa».

Sondi Pluutost möödalendu olid koos teadlastega jälgimas ka Pluuto avastaja, ameeriklasest astronoomi Clyde Tombaugh sugulased ning Pluuto kuu Charoni leidja James Christy.

NASA saatis New Horizons sondi välja 2006. aastal ning sondil kulus ligi kümme aastat jõudma Pluutoni hoolimata sellest, et ta liigub 49 570 kilomeetrit tunnis.

New Horizons liigub Kuiperi vöös edasi uurimaks teisi seal asuvaid kääbusplaneete ja plutoide.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles