Kreeklane soomlastele: arvate, et meie elu on kergem, kuna meil on rohkem päikest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graffiti Ateenas - «Mis saab edasi???»
Graffiti Ateenas - «Mis saab edasi???» Foto: SCANPIX

Kreeka parlament hääletab täna euroala range reformiplaani üle.

Kui parlament reformikavaga ei nõustu, siis siis ei alustata Kreekaga läbirääkimisi kolmanda abipaketi üle, edastab mtv.fi

Kreeka ja eurotsooni kokkuleppe kohaselt ootavad kreeklasi ees pensionikärped, käibemaksutõus ning ulatuslik erastamine.

Kreeklased ootavad innukalt, mis nende riigist edasi saab, kuid samas kritiseerivad neid euroriike, mis pooldavad Kreeka «näljapajukile saatmist».

«Kui makse tõstetakse, siis on see suur tagasilöök. Ma ei tea, kuidas restoraniäri saab edasi ajada, sest juba nüüd on olukord katastroofiline,» lausus Ateena restoranipidaja Vagelis Tsilis.

Tsilise sõnul on viimaste nädalatega kliente olnud aina vähem. Samas on ta veendunud, et millalgi saabub Kreekale uus ja parem aeg.

«Nagu öeldakse, sureb lootus viimasena. Kreekal on seljataga pikk ajalugu, mis näitab, et kreeklased saavad hakkama,» lisas restoraniomanik.

Kreekas kehtib juba teist nädalat piirang, et Kreeka kodanikud saavad päevas võtta automaadist sularaha vaid 60 eurot päevas. See on hakanud kajastuma ka tarbimise vähenemises.

«Olen kasutatud esemete müüja ning müük on kahanenud märgatavalt. Mu sissetulek ei ole juba mõnda aega normaalne. Samas aga maksud aina kasvavad,» teatas Ioanna Petrotsou.

Petrotsou pidi üles ütlema osa oma rendipinnast, millel ta pood asub.

Soome on Kreeka finantsraskuste suhtes üsna karm ning kreeklastele selline suhtumine ei meeldi.

«Soomlased arvavad, et meie, kreeklaste, elu on lihtsam, kuna meil on rohkem päikest. See ei ole nii. Töötame kuuel päeval nädalas  ning kui riik eurotsooni nõudel veelgi majandus- ja finantsolusid karmistab, siis seitse päeva nädalas,» lisas kreeklanna.

Petrotsou arvates ei ole Kreeka kriisile kerget ja kiiret lahendust, vaid kreeklased peavad olema valmis elama aastaid raskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles