Ban Ki-moon: aids on tulevastele põlvkondadele tundmatu haigus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnul on maailm liikumas selles suunas, et tulevaste põlvkondade jaoks on aids tundmatu haigus.

Bani andmed pärinevad ÜRO värskest raportist, mille kohaselt on maailmas 35 protsendi võrra vähem HI-viirusse nakatumisi ning 41 protsenti vähem aidsi suremist kui 15 aastat tagasi, edastab YLE.

«Oleme ühe eesmärgi saavutamisele lähedal. Nüüd peame keskenduma sellele, et haigusest saaks lõplikult ajalugu,» teatas Ban Etioopias Addis Abebas, kus ta osaleb rahvusvahelisel arengumaade probleeme käsitleval konverentsil.

ÜRO HIVi ja aidsi programmi UNAIDS teatel oli 2014. aastal kaks miljonit uut HI-viirusse nakatumise juhtumit, samas kui 14 aastat tagasi oli neid juhtumeid 3,1 miljonit.

HI-viiruse raimite väljatöötamisel on astutud suuri samme alates 1996. aastast, mil võeti kasutusele antiviraalsed ravimid.

Need ravimid ei hävita HI-viirust, kuid hoiavad haiguse kontrolli all ning vähendavad riske.

2015. aasta märtsi andmetel saab HI-viiruse ravimeid 15 miljonit inimest. See oli üks ÜRO, abiorganisatsioonide ja riigijuhtide eesmärke, mis pidi täituma selle aasta lõpuks.

Septembris pannakse kokku nimekiri uutest HI-viiruse ja aidsi vastu võitlemise eesmärkidest.

UNAIDS hoiatab, et veel ei saa võitlusest loobuda, sest maailmas on praegu 37 miljonit inimest, kellel on HI-viirus ning aidsivastasesse töösse suunatavad summad on hakanud kahanema.

Organisatsiooni teatel peaks HI-viiruse ja aidsiga võitlemisse igal aastal kuni 2020. aastani investeerima 29 miljardit eurot, kuna see kasvataks võimalust, et 2030. aastaks oleks maailm peaaegu HI-viiruse vaba.

Raporti kohaselt tuleks lõpetada prostituutide, narkosõltlaste ja homoseksuaalide sildistamine ja karistamine.

Diskrimineerimine ja kurjategijaks kuulutamine takistab riskirühmadesse kuulujatel saada vajalikke ravimeid ja ravi.

ÜROl on kolm 90-protsendist eesmärki: 90 protsenti HI-viiruse kandjatest peavad saama haigusest informeeritud, 90 protsendile HI-viiruse diagnoosiga isikutele loodetakse tagada ravimine ning 90 protsendi ravimeid võtvate isikute haigus peaks olema kontrolli all.

Organisatsioon Piirideta Arstid kiitis seniseid saavutusi, kuid arstid lisasid, et HI-viiruse ja aidsi vastu võitlemine ei ole lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles