Grybauskaitė: migrantide passiivne jaotamine probleemi ei lahenda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Leedu on valmis jagama Lõuna-Euroopaga migrantide koormat, ent see meede üksi ei lahenda probleemi ning võib hoopis suurendada inimsmugeldamist Aafrikast, ütles president Dalia Grybauskaitė täna.

Grybauskaitė arutas enda sõnul teemat teisipäeval Itaalia riigipea Sergio Mattarellaga kohtudes.

«Me kinnitasime, et osaleme migrantide jaotusprogrammis ja aitame Itaalial, Kreekal ja Maltal koormat kanda,» ütles Grybauskaitė Itaalias Leedu ajakirjanikele.

Tema sõnul põgenevad inimesed oma kodumaalt sõja tõttu ja vajavad abi, ent osaliselt «kasutatakse olukorda ära musta äri ajamiseks».

Leedu presidendi sõnul ei piisa migrantide jaotamisest ning mõne riigi aitamisest. «See on tagajärg. Me peame mõtlema probleemi põhjustele ja investeerima Aafrika riikidesse, et meil ei oleks sellist migrantide tulva.»

Grybauskaitė lausus, et immigrantide passiivne jaotamine julgustab migratsiooni veelgi. «Euroopat jälgitakse. Mitme Aafrika riigi suursaadikud on mulle kinnitanud, et kui Euroopa lahendab olukorda passiivselt, immigratsioon ja soov Euroopasse jõuda üksnes suureneb.»

ELi liidrid jõudsid juuni lõpus Euroopa Ülemkogul kokkuleppele, et liikmesriigid jaotavad omavahel järgmise kahe aasta jooksul vabatahtlikkuse alusel 60 000 põgenikku.

Euroopa Komisjoni varasem ettepanek nägi ette Euroopasse saabunud 40 000 Süüria ja Eritrea põgeniku ümberjaotamist ELi liikmesriikide vahel ning väljaspool Euroopat põgenikelaagrites elava 20 000 põgeniku ümberasustamist kohustuslike kvootide alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles