Saudi Araabia hoiatab Iraani Lähis-Idas rahutuste tekitamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz. Foto: -/AFP

Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur teatas, et kuningriik on hoiatanud Iraani majandussanktsioonide leevenemisest tulenevate rahavoogude kasutamise eest Lähis-Ida regioonis ebastabiilsuse külvamises.

Hoiatus läkitati pärast seda, kui Obama ja kuningas Salman olid pidanud omavahelise telefonikõne, kus USA kinnitas oma alalist valmidust töötama koos laheriikide partneritega Iraani võimalike destabiliseerivate sammude vastu.

Saudi Araabia pressiagentuur teatas pärast Iraani tuumaleppe sõlmimist, et Teheran peab kasutama oma ressursse Iraani rahva hüvanguks ja hoiduma piirkonnas konfliktide ässitamisest, vastasel juhul rakendatakse piirkondlike jõudude poolt vajalikke vastumeetmeid.

Saudi Araabia rõhutas teatises, et peab vajalikuks püsivate kontrollmehhanismide olemasolu Iraani tuumajaamades ning sanktsioonide taaskehtestamist Iraani sõnapidamatuse korral.

Šiiitlik Iraan ja sunniitlik-vahhabiitlik Saudi Araabia on rivaalid nii nafta eksportimises ja evivad konfliktseid poliitilisi huve riikides nagu Süüria, Iraak ja Jeemen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles