Iraani lepe ei mõjuta USA raketibaasi ehitamist Poolasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Iraani tuumaleppel pole mingeid tagajärgi USA kavatsusele ehitada raketitõrjebaas Poolasse Redzikowosse, ütles USA suursaadik Poolas Stephen Mull.

«Redzikowo rajatise ehitamise algus on kavandatud järgmisesse aastasse ning see peaks valmima 2018,» lausus Mull kolmapäeval.

Redzikowo baas moodustab osa USA raketitõrjesüsteemist, millega soovitakse kaitsta Poolat, Ühendriike, Kanadat ja teisi NATO liikmesriike Iraani ballistiliste rakettide ohu eest, ütles Mull.

«Arvan, et Redzikowo baasi ehitamata jätmist ümbritsevad hirmud on alusetud,» lisas ta.

Viie aasta eest sõlmitud Poola-USA leppe lisa alusel majutatakse Redzikowo baasi pind-õhk tüüpi püüdurraketid SM-3. Nende ülesandeks on kaitsta Kesk- ja Põhja-Euroopat. Sarnane baas loodi möödunud sügisel Rumeenias.

Vene välisminister Sergei Lavrov väljendas teisipäeval lootust, et USA peab lubadust mitte arendada Iraani tuumaleppe saavutamisel välja oma raketikaitsesüsteemi Euroopa osa.

Teisipäeval sõlmitud tuumalepe Iraaniga ei tähenda, et vajadus raketitõrjesüsteemi järgi oleks kadunud, teatas USA saatkond Moskvas kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles