Kadõrov: Tšetšeenias ei teki Islamiriigist isegi haisu mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: SCANPIX

Tšetšeenia riigipea Ramzan Kadõrov kinnitas kohalikule meediale, et terrorirühmitis Islamiriik ehk ISIS ei leia endale tema territooriumil mingisugust ulualust.

«Kuulsin, et nad on asutanud Põhja-Kaukasuses mingi oma filiaali ja et nende tegevusväli laieneb,» kõneles Kadõrov. Seejuures kasutas ta nime «islamiriik» asemel väljendit «Iblise riik» – islamiteoloogias kannab Iblise nime kurat.

«Ma tahan ütelda, et neil saatanatel ei maksa midagi oodata ja Tšetšeenia Vabariigis nad endale baasi ega haru ei tee. Neist ei teki siia isegi mitte haisugi!» lausus lojaalse Kremli liitlasena tuntud Kadõrov.

Nende sõnadega kommenteeris mees esimest korda avalikult ISISe juunikuist avaldust, mille järgi loodi Tšetšeenias ametlikult «Kaukasuse kalifaat» (Wilayat al-Qawqaz). Enne seda olid mitmed tšetšeeni, ingušši ja dagestani võitlejad juba kuulutanud oma lojaalsust islamiriigi juhile Abu Bakr al-Baghdadile.

Suurtele sõnadele vaatamata pole seni täheldatud, et grupp oleks suunanud piirkonda oma inimesi või raha. Seevastu ärritas avaldus ilmselgelt Kadõrovit, keda on varemgi häirinud asjaolu, et Iraagis ja Süürias võitleb hulgaliselt tšetšeene. Riigipea ähvardas islamiste ajal, mil ta oli inspekteerimas parajasti õppustel osalevaid terrorismivastase üksuse sõdureid.

Varem on Kadõrov andnud korduvalt mõista, et Islamiriik on välismaalaste – eriti lääneriikide – rahastatav organisatsioon, mille eesmärgiks on tema võimu õõnestamine ja kukutamine. «ISISel on raha, inimesed ja ressursid, mida nad saavad lääne luureagentuuridelt. Viimased mitte ei kärbi rühmitise tiibu, vaid pigem julgustavad neid,» lausus Kadõrov.

Arvatakse, et riigipea sõnad on märguks peagi algavast suuroperatsioonist ja puhastustest tõeliste või kujuteldavate islamiterroristide vastu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles