Al-Shabaabi juht kutsus üles rünnakuid laiendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Shabaabi noored võitlejad treeningul
Al-Shabaabi noored võitlejad treeningul Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Somaalia islamistliku relvarühmituse Al-Shabaabi liider kutsus täna üles laiendama rünnakuid Ida-Aafrikas ning uusi liikmeid organisatsiooniga liituma.

Äärmusrühmituse juht Ahmed Diriye ehk Ahmed Umar Abu Ubaidah tegi reedel moslemite pühal Eid al-Fitril avalduse, milles kutsus üles rünnakutele Keenias, Etioopias, Djiboutis ning Ugandas.

«Modžaheedide mõõk on tupest tõmmatud ning rünnakud üle maa on laienenud ning me kutsume pealetungi uskmatute vastu veel suurendama,» ütles ta internetis avaldatud sõnavõtus.

«Keenia kolonisatsiooni all elavatele vendadele ütleme seda - teie vennad tulevad alati teile appi,» sõnas ta.

«Džihaad on ainus viis, kuidas te saate ennast vabastada rõhumisest ja alandamisest... liituge sellega... ning vabastage oma territooriumid kristlusest,» lisas Diriye.

«Me palume jumalat, et moslemite rõhumine Ida-Aafrikas - Etioopias, Ugandas ja Djiboutis lõpeks.»

Al-Shabaab püüab Somaalias karmi šariaadiseadust kehtestada ning on võtnud vastutuse mitmete ohvriterohkete rünnakute eest nii Somaalias kui Keenias.

Alates 2011. aastast on Somaalia valitsusväed koos ÜRO ja Aafrika Liidu väekontingendiga (AMISOM) tõrjunud Al-Shabaabi välja suurematest linnadest, ent rühmitus jätkab veriseid rünnakuid nii Somaalias kui ka naaberriigis Keenias, mille väed abistavad Muqdishot kontrolli kehtestamisel oma territooriumi üle.

Aprillis mõrvasid äärmuslased Garissa ülikoolis 148 inimest. 2013. aastal ründas Al-Shabaab Nairobis Westgate´i kaubanduskeskust, kus sai surma vähemalt 67 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles