Galerii: Malaisia reisilennuki ohvrite mälestamine muutus propagandapeoks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu Ida-Ukraina kohal alla tulistatud Malaysia Airlines`i lennu MH17 mälestusüritus Donetski oblastis muutus farsiks, kui õnnetuskohal tõmbasid endale suurema osa tähelepanust Donetski Rahvavabariigi lippe lehvitavad Venemaa-meelsed separatistid.

Väikese küla lähedale, kus õnnetus toimus, olid kogunenud tosinad kohalikud, kuid leinajate lipud ja loosungid olid võrreldes Donetski Rahvavabariigi plagudega vähemuses. Üks neist veeretas süü Kiievi võimude peale: «Nad tapsid teid, nad jätkavad meie tapmist,» seisis sildil. Teine loosung üritas pisendada surmasaanute numbri tähtsust: «Donbass – 4906 surnut. Boeing 777 – 298 surnut». Kolmandal seisis: «Kiiev, lõpeta tulistamine!».

Kui briti ajalehe Guardian tõlk palus ühte meest oma loosungi sisu selgitada, kehitas too vaid õlgu ja osutas sildile oma pea kohal. Üks kohalviibinu ütles kamba lippu lehvitavate teismeliste kohta: «Nad on Donetski Rahvavabariigi noored. Nad ei ole isegi sellest külast, nad tulid lihtsalt lippu hoidma.»

Kui pärast ligi kahetunnist ootamist saabus kohale mässuliste ninamees Aleksandr Zahhartšenko, pälvis mees vaid nõrga aplausi. Kogu tseremoonia kestis ligi 20 minutit. Selle aja jooksul ei mainitud kordagi ohvreid ega nende rahvust. Kõik kõned ja esitlused keskendusid poliitikale ja küsimusele, kes on süüdi.

Niipea, kui tseremoonia lõppes, ulatasid osalejad oma lipud ja loosungid tagasi Rahvavabariigi esindajale, kes kogus nad kõik kokku. Ühes hunnikus olid välisriikide lipud. Samal ajal pidasid hukkunute pereliikmed, sõbrad ja sugulased mälestusüritusi Hollandis, Austraalias ja mujal.

196 hukkunud kodanikuga on just Holland riik, mis kannatas katastroofis kõige enam. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles