Endine islamivõitleja: parem vangla Saksamaal kui vabadus Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISi lipp.
ISi lipp. Foto: SCANPIX

Saksamaal augustikuus terroristlikku organisatsiooni kuulumises süüdistatuna kohtu ette astuv Islamiriigi eest võidelnud 26-aastane Ebrahim B andis kohalikule meediale intervjuu, milles hoiatab noori moslemeid: ISISel ei ole islamiga midagi pistmist.

Ebrahim kirjeldab, kuidas ta värvati terroristide teenistusse Põhja-Saksamaa linna Wolfsburgi ühes mošees. Mehe sõnul oli tal sel ajal koolis raske ja ta oli äsja läinud lahku oma tüdruksõbrast.

Tema kirjeldusel olevat värbaja argumenteerinud: «Kuidas saad sa rahus ja soojas magada, kui noored moslemid nälgivad ja naisi vägistatakse? Mis sinuga juhtub, kui sa sured Euroopas ja mitte islamilinnas? Kui sa sured Euroopas, lähed põrgusse!»

«Nad lollitavad sind,» hoiatab sakslane. «Nad selgitavad, et moslemina on sul lubatud abielluda nelja naisega. Kes ei tahaks endale nelja naist?» Mees võrdleb: kui ta oleks tol hetkel sattunud mõne Jamaica kamba või Ameerika Põrguinglite otsa, oleks ta ka nendega kaasa läinud. «Ma komistasin ja langesin valedesse kätesse.»

Ebrahim reisis koos sõbraga mullu mai lõpus Türgisse, kust ületas Süüria piiri. Alguses võeti ta kinni spionaažis kahtlustatuna, kuni värbaja tema eest kostis.

Massööriks õppinud mehe sõnul pannakse rühmituse liikmed kohe valiku ette: peab otsustama, kas sinust saab võitleja või enesetapupommitaja. «Lühidalt öeldes – kui sa sinna lähed, oled sa kas surnud või surnud,» rääkis Ebrahim.

Kohtusüüdistuste järgi andis mees end üles suitsiidipommitajaks. Tema missioon Iraagi pealinnas Bagdadis kukkunud läbi ainult seetõttu, et võimud jõudsid õigel ajal plaanile jälile.

2014 augustis saatis mees haavatud võitlejaid Türgi haiglasse ning kasutas juhust põgenemiseks Saksamaale naasmiseks. Ta arreteeriti novembris ja süüdistus talle esitati mais.

Ebrahim hoiatab: «Kui näete, et teie poeg või tütar on langenud sellisesse võrku või ta võõrandub teist aeglaselt, leidke nende käitumise motiiv. Otsige tema jaoks aega; näidake talle, et olete tema päris perekond.»  Mees lisab: «Islamiriigil pole islamiga mingisugust tegemist. Vangla Saksamaal on parem kui vabadus Süürias.»

Hinnanguliselt on Saksamaale naasnud 280 kodanikku, kes on võidelnud ISISe ridades Süürias ja Iraagis. Paljud neist on arreteeritud või pideva jälgimise all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles