Islamiriik avaldas video Süüria sõduril pea maha lõikavast lapsest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Terroriorganisatsioon Islamiriik ehk ISIS avalikustas neljapäeva õhtul uue klipi, millele on jäädvustatud Süüria valitsusvägede sõduri julm hukkamine lapsvõitleja poolt.

Kaadritelt on näha rühma islamivõitlejaid, noort last ja meest, kes ütleb enda olevat Palmyra linna lähistel vangi langenud Süüria armeeohvitseri. Vahepeal pöördub kaamera ühele pühasõdalasele, kes lausub: organisatsiooni ülim eesmärk on vallutada Jeruusalemm ja Rooma.

Ohvitseril, kelle käed on seotud selja taha, kästakse heita kõhuli. Samal ajal tuleb laps tema kohale, kisub mehe pea juukseid pidi üles ja lõikab noaga läbi tema kõri, mispeale montaaž katkeb. Järgmises kaadris on näha, kuidas poiss tõstab mahalõigatud pea õhku ja asetab selle ohvri kehale.

Viimasel ajal on hakanud ISIS lapsi hukkamiste täideviimiseks sagedamini kasutama. Juuni alguses filmis rühmitis video, millel noored poisid lasevad avalikul hukkamistseremoonial maha 25 Palmyra linnas vangi langenud Süüria sõdurit. Jaanuaris avalikustatud klipis on näha, kuidas keegi laps laseb maha kaks meest, keda kahtlustatakse spionaažis Venemaa heaks.

Samuti on noored leidnud ennegi rakendust peade maharaiumisel – ühelt märtsikuiselt salvestiselt on näha, kuidas üks laps jagab täiskasvanud võitlejale nugasid, et too saaks neid hukkamisel kasutada. Lapsi on sunnitud pealtvaatajatena osalema ka avalikel tapmistel: näiteks tegi rühmitis mitu videointervjuud 11-14 aastaste poistega, kellele näidati ekraanilt vangilangenud Jordaania piloodi Muath al-Kasasbehi elusalt põletamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles