Saksa ametnikud kasutavad pealtkuulamise vältimiseks odavaid mobiile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Välismaale reisivad saksa ametnikud kasutavad nüüdsest peamiselt odavaid lühiajaliseks kasutamiseks mõeldud ja kergesti äravisatavaid mobiiltelefone – et vältida pealtkuulamist.

Ajakiri Der Spiegel kirjutab, et kuigi luureagentuurid on tähtsaid isikuid pealtkuulamise ohtude eest juba aastaid hoiatanud, sai praktika sai hoo sisse alles pärast korduvaid paljastusi sellest, kuidas ameeriklased nuhivad välismaiste riigijuhtide järel.

Sealjuures ei leia odavad telefonid kasutust mitte ainult sellistes kohtades nagu Venemaa ja Hiina – millega Saksamaal on rahvusvahelisel areenil mitmeid erimeelsusi – vaid ka Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides. «See on kindel märk, et inimesed muutuvad teadlikumaks,» tsiteerib artikkel ühte luureametnikku.

Siiski ei kasuta lollikindlamat varianti sugugi mitte kõik valitsuse liikmed. Näiteks läksid nii välisminister Frank-Walter Steinmeier kui majandusminister Sigmar Gabriel kuulduste järgi välisvisiidile oma tavaliste telefonidega – vastavalt Kuubasse ja Hiina. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles