Põhja-Korea rahvas läks valima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigijuht Kim jong-un annab 2014 aasta üldvalimistel oma hääle.
Riigijuht Kim jong-un annab 2014 aasta üldvalimistel oma hääle. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Koreas toimuvad pühapäeval kohalikud valimised – poliitiline maskeraad, mida on ka nimetatud maailma «kõige mõttetumaks» omalaadsete seas.

Diktatuuririigis käivad kohalikud valimised iga nelja aasta tagant alates aastast 1999 ja nende peamiseks eesmärgiks on õigustada riiki ametlikku nime – Korea Rahvademokraatlik Vabariik. 2011 aasta detsembris võimule tulnud Kim Jong-unile on tänane üritus esimene kohalikul tasandil.

Viimatistel «valimistel» sama aasta augustis said ametisse määratud 27 390 delegaati. Valimisaktiivsus oli ametliku meedia andmetel 99,82% ja see on näitaja, mis valmistas riigi juhtkonnale ilmselge pettumuse. Mullusel heitlusel Rahvaassamblee kohtadele oli number juba täpselt 100.

Lõuna-Koreas elava analüütiku Daniel Pinkstoni sõnul on tsirkusel pealinna Pyongyangi jaoks siiski ka teine eesmärk. «See on sotsiaalse kontrolli meetod, mille abil saavad võimud teada oma kodanike asukoha. Ning leida üles need, kes on seal, kus nad ei peaks olema,» rääkis mees Telegraphile.

Mõneti üllatavalt on Põhja-Koreas ametlikult rohkem kui üks erakond. Riiki valitsev Tööpartei sai küll 2014 aasta üldvalimistel 606 kohta 687st, kuid nende kõrvale mahtusid veel 50 kohta Korea Sotsiaaldemokraatlikule Parteile, 22 Chongu erakonnale, kuus Jaapani Korea Elanike Üldassotsiatsioonile ning kolm tükki «iseseisvatele».

Tegelikkuses ajavad kõik «opositsioonierakonnad» Tööparteiga täpselt sama joont ning nende olemasolu ainus mõte on demonstreerida riigi «demokraatlikkust». Hääletussedelil on nimelt üksainuke nimi.

Oma kodanikukohuse täitmiseks peab põhjakorealane minema valimiskabiini ja selle ära märkima. Teoreetiliselt on lubatud siseneda ka teise kabiini, kus selle saab maha kriipsutada; praktikas tähendaks see ülimat riski ja julguseavaldust.

Pinkston ennustab, et Kim Jong-un kasutab sündmust ära selleks, et koristada võimult oma isa põlvkonda kuuluv «vana kaardivägi» ja asendada see lojaalsemate eakaaslastega, kes aitaksid tema tahet kohalikul tasandil ellu viia.

Tulemused kuulutatakse ametlikult välja uue nädala hakul. Suuri üllatusi ei oodata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles