Türgi teoloogid vaidlevad, kas oraalseks on keelatud või mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suudlev geipaar Istanbuli kesklinnas. Moslemiteoloog mõistab, kui omasooiharad islamiseadustest suuremat ei hooli.
Suudlev geipaar Istanbuli kesklinnas. Moslemiteoloog mõistab, kui omasooiharad islamiseadustest suuremat ei hooli. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi islamiteoloog, kes pälvis hiljuti otse-eetris tähelepanu oma kriitiliste märkustega erinevate seksuaalpraktikate suhtes, kaitseb nüüd oma seisukohti ja süüdistab avalikkust võhiklikkuses õige usu suhtes. 

Ali Riza Demircan osales nädalapäevad tagasi telesaates, kus jagas oma mõtteid korraliku moslemi suguelu kohta. Ta kuulutas haram`iks ehk keelatuks sellised nähtused nagu «edasijõudnu tasemel oraalseks», anaalseks ja sadistlikud sugutoimingud. Kommentaarid levisid sotsiaalmeedias kulutulena ja ka saatejuht Pelin Çift ei suutnud naeru tagasi hoida.

Demircani märkused teenisid kriitikat teiselt telejutlustajast kolleegilt Ahmet Mahmut Ünlült. «Ära leiuta Allahi nimel valesid,» kõneles õpetlane Demircani teooriatele viidates.

Nüüd kirjutas Demircan avaliku pöördumise, milles süüdistab Ünlüt lühinägelikkuses. «Kuna ma saan tuhandeid kirju, siis ma tean, et miljonid meie perekonnad sooritavad neid keelatud toiminguid teadlikult või teadmatult. Nii et kui mult küsiti patuste suguaktide kohta abielupaaride vahel, vastasin ma tõsiselt. Tegin, mida peab tegema ning toimin nii ka edaspidi,» seisab läkituses.

Samas avalduses kritiseerib Demircan ühiskonda laiemalt selle eest, et paljud ei hooli usust. «Ma saan aru, miks uskmatud, kiimalised, geid, lesbid, erootiliste veebisaitide pidajad ja turunduseksperdid võivad minu märkuste peale haram`i koht tunda ebamugavust. Kuid ma ei mõista neid lühinägelikke moslemeid. Kas nad tunnevad end puudutatuna, sest nad ise sooritavad neid keelatuid tegusid? Millal muutus ebamoraalseks õppida tundma seda, mida Allah keelab? See on vist nimetataksegi häbituseks,» jätkab jutlustaja.

Usuteadlaste ja teleevangelistide kommentaarid suguelu kohta on Türgis viimasel ajal moes ning pea alati panevad need kohaliku sotsiaalmeedia kihama. Mõni kuu varem saavutas seda laadi kuulsuse tele-eetris esinenud Mücahid Cihad Han, kelle sõnutsi tasuks meestel hoiduda onaneerimast, sest muidu kohtuvad nad teispoolsuses oma rasedaks jäänud kätega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles