Porošenko: Donbassi omavalitsus jõustub Kiievi tingimuste täitmisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: Reuters/ScanPix

Ukraina parlamendis vastu võetud seadus Donbassi teatud piirkondadele omavalitsuse eriprotseduuri andmisest jõustub vaid teatud Kiievi-poolsete tingimuste täitmisel, ütles pühapäeval Ukraina president Petro Porošenko.

«Ülemraada arutelu detsentraliseerimist puudutavate põhiseaduse muudatuste üle arenes debatiks põhiprobleemi – sõja ja rahu üle,» ütles riigipea presidendi võrgulehel avaldatud videopöördumises. «Seadus saab jõustuda vaid rea tingimuste täitmisel. Nende seas on äärmuslaste relvitustamine, Vene vägede lahkumine, meie kontrolli taastamine kogu Ukraina-Vene piiri üle ning ausad, vabad ja demokraatlikud valimised.»

Porošenko lubas teha kõik endast oleneva, et veenda ülemraadat sügisesel istungjärgul põhiseadusmuudatusi toetama. «Mida tähendaks selle reformi läbikukkumine? Esiteks teeks see lõpu rahvusvahelise koalitsiooni toetusele Ukrainale. Sellele järgneks ilmne vägivalla eskalatsioon Donbassis, kus jääksime üks ühe vastu agressoriga.»

President mainis Ukrainat toetava rahvusvahelise koalitsiooni Venemaa-vastaste sanktsioonide tähtsust. «Kogu maailma diplomaatia aitab meie kuulsusrikkal Ukraina sõjaväel kaitsta end iseseisvussõjas vaenlase eest meie idapiiridel. Tugevalt relva enda käes hoides tunneme rahvusvahelise koalitsiooni toetust ja ei luba kellelgi riigi sees seda liitu lõhkuda; jätta meid ilma sellisest eelisest,» lausus Porošenko.

Porošenko põhiseaduse kavand näeb ette presidendivõimu kärpimist oblastite üle ning linnadele ja nende volikogudele suuremate volituste andmist maksutulude kasutamisel.

Samas ei sisalda riigipea kavand omavalitsustele poolautonoomse staatuse andmist, mida nõuavad Donbassi relvastatud separatistid. Nad kontrollivad riigi tööstussüdant, kus elab 3,5 miljonit inimest ja mis annab kümnendiku Ukraina majandustoodangust.

Porošenko kavand viitab kehtivale seadusele, mis annab separatistide kontrollitud piirkondadele osalise omavalitsuse kolme aasta pikkuseks üleminekuperioodiks. Separatistid kardavad, et Euroopa-meelne parlament võib selle tühistada.

Kiievi lääneriikidest liitlased on pikka aega avaldanud Porošenkole survet keskvõimu otsustusõiguse vähendamiseks. Washington usub, et piirkondade suuremad volitused muudaksid Ukraina poliitika läbipaistvamaks ning aitaksid murda kahe aastakümne jooksul ärimeeste ja valitsusametnike vahel tekkinud korruptiivseid sidemeid.

Moskva väidab, et vaid «föderaalne» Ukraina, kus oblastitel on välisriikidega eraldiseisvad diplomaatilised ja kaubandussuhted, suudab teha lõpu separatistlikule ülestõusule, mis on nõudnud 15 kuuga 6500 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles