Burundi valitsuse ja opositsiooni kriisikõnelused katkesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi jõutöötajad eskordivad joostes president Pierre Nkurunziza ametiautot
Burundi jõutöötajad eskordivad joostes president Pierre Nkurunziza ametiautot Foto: SCANPIX

Burundi valitsuse ja opositsiooni kriisikõnelused katkestati, kuna president Pierre Nkurunziza valitsuse esindajad jätsid kohale ilmumata, teatas Uganda pühapäeval.

«Katkestasime täna kõnelused määramata ajaks, sest eile leppisime kokku kohtuda täna hommikul siin kell üheksa. Oleme oodanud, teinud telefonikõnesid, ent ei ole valitsuse poolelt kedagi näinud,» ütles läbirääkimisi vahendava Uganda kaitseminister Crispus Kiyonga.

«Kuna dialoogiks läheb vaja kahte poolt, tähendab see pausi, kuni valitsus on valmis seda jätkama. Dialoog ei ole läbi...me peame olema kannatlikud. Anname valitsusele aega,» sõnas ta.

Burundi siseminister Edouard Nduwimana ütles varem, et valitsus esitas Ugandale palve dialoog ajutiselt katkestada.

Burundis peetakse kahe päeva pärast vastuolulised presidendivalimised, kus Nkurunziza loodab võita kolmanda ametiaja. Opositsioon on lubanud valimisi boikottida.

«Me kasutame seda katkestust, et hinnata, kas dialoogi on mõtet jätkata. Me oleme näinud, et ajal, mil meie pidasime kõnelusi, valmistus teine pool millekski muuks,» lisas Nduwimana.

Burundi poliitiline kriisi sai alguse aprilli lõpus, mil Nkurunziza teatas kavatsusest kandideerida kolmandaks ametiajaks riigipeaks. Opositsiooni teatel on presidendi plaan põhiseadusega vastuolus.

Juuni lõpus peetud parlamendivalimistel, mida opositsioon boikottis, võitis võimupartei kolm neljandikku parlamendikohtadest.

Nkurunziza otsus vallandas rahutused, millega kaasnenud vägivald on nõudnud üle 100 inimelu ning sundinud naaberriikidesse põgenema üle 150 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles