Venemaa esitas alternatiivse ÜRO resolutsioonieelnõu MH17 kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin.
Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin. Foto: SCANPIX

Venemaa teatas esmaspäeval, et esitas omapoolse ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonieelnõu, mis on vastu tribunali loomisele Malaisia reisilennuki MH17 allatulistamise eest vastutavate isikute üle kohtumõistmiseks.

Holland, kelle kodanikud moodustasid enamuse 2014. aasta juulis aset leidnud lennukatastroofi 298 ohvrist, teeb koos Malaisia ja teiste riikidega tööd rahvusvahelise tribunali loomiseks. Malaisia on koostanud vastava resolutsioonieelnõu.

Venemaa on aga tribunali loomise vastu. Vene suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et Moskva on koostanud alternatiivse resolutsioonieelnõu.

«Me esitasime omapoolse eelnõu,» ütles ta.

Venemaa alustab selle eelnõu üle konsultatsioone esmaspäeval, lisas Tšurkin.

«ÜRO Julgeolekunõukogu ei peaks tegelema selliste küsimustega,» seletas ta.

Üks Julgeolekunõukogu diplomaat ütles AFP-le, et tribunali toetajad esitavad oma resolutsioonieelnõu hääletamisele järgmise nädala keskel.

Venemaal on nõukogus vetoõigus ning ta saab algatuse blokeerida.

Ukraina ja paljud lääneriigid süüdistavad lennukatastroofis Ukraina idaosa venemeelseid separatiste, öeldes, et nad võisid kasutada Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamiseks Venemaa tarnitud pind-õhk tüüpi raketti.

Venemaa ja separatistid eitavad seost katastroofiga ning on andnud mõista, et lennuki tulistasid alla Ukraina relvajõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles