Kohtuotsus: Itaalia rikub samasooliste paaride õigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Itaalias.
Meeleavaldus Itaalias. Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis hukka Itaalia läbikukkumise samasooliste paaride õiguste kaitsmises. Itaalia on suuremate Lääne-Euroopa riikide hulgas ainus, mis ei tunnista samasooliste paaride tsiviilkooselu.

Kuigi Itaalia peaminister Matteo Renzi on juba kaua aega lubanud küsimusega tegeleda, pole edusammud kuigi märgatavad – osaliselt Itaalia konservatiivide vastuseisu tõttu.

Täna avaldatud kohtuotsuses rõhutatakse, et olukord Itaalias sunnib samasoolisi paare elama topeltelu: ühiskondlikult on nende omavahelised suhted justkui aktsepteeritud, samas ei tunnustata kooselu ja perekonnastaatust ametlikult riiklikul tasandil.  

Kohtu meelest rikub Itaalia Euroopa Inimõiguste Konventsiooni kaheksandat artiklit, mis tagab õiguse pereelule ja privaatsusele. Kohus märkis veel, et juba 24 47st Euroopa Nõukogu liikmesriigist on samasooliste liidud seadustanud.  

Protsessi algatajateks olid kolm geipaari – kuus meest –, kes kirjeldasid, milliseid raskusi ametliku staatuse puudumine nende igapäevaelus kaasa toob. Algatuse juhtfiguur oli Enrico Oliari, geide õiguste eest võitleva rühmituse GayLib president. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles