Soome toll pidas piiril kinni venelase, kellel oli 3,6 miljonit eurot sularaha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Nuijamaa toll
Soome Nuijamaa toll Foto: SCANPIX

Soome toll pidas Soome-Venemaa piiril kinni Venemaa kodaniku, kelle juurest leiti kokku 3,6 miljonit eurot sularaha.

Politsei konfiskeeris raha ning uurimine näitas, et venelane on tõenäoliselt seotud rahapesuga, mis ulatub Uus-Meremaani, edastab iltalehti.fi.

Soome politsei sai vihje kahtlase välismaalase kohta ning ta peeti kaks korda piiril kinni. Esimene kinnipidamine ja raha konfiskeerimine toimus Ida-Soome Nuijamaa ja teine Vaalimaa piiripunktis.

Venelane ei olnud raha peitnud, sularaha oli tal spordikotis.

Soome kriminaalpolitsei ajab seni jälgi, kust nimetatud raha pärit on.

«Meie jaoks on kõige tähtsamaks küsimuseks, kust see raha pärineb. Meil on andmeid, et tegemist on ebaseaduslikult saadud rahaga, mida taheti «pesta»,» selgitas uurimist juhtiv krimiuurija Heikki Majamaa.

Majamaa teatel on võimaliku rahapesu taga võrgustik ning ausa äri puhul liigutatakse suuri summasid pankade kaudu, mitte ei veeta spordikottides.

Soomes on seda juhtumit käsitletud Kymenlaakso ringkonnakohtus ja Ida-Soome apellatsioonikohtus.

Konfiskeeritud summa omanikuks osutus Uus-Meremaal registreeritud firma, mis nõuab Soome politsei konfiskeeritud 3,6 miljoni euro tagastamist.

Apellatsioonikohus jättis jõusse varem ringkonnakohtu poolt langetatud otsuse.

Ringkonnakohtu arvates on selle rahaga seotud rahapesukahtlus ning see on piisav põhjus, miks seda firmale ei tagastata.

«Tegemist on rahvusvahelise mastaabiga majanduskuriteoga ning selle tõttu võtab uurimine aega,» teatas ringkonnakohtu esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles