Ankara arutab täna julgeolekut Süüria-Türgi piiril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu juhtimisel peetakse täna valitsuskabineti kohtumine, milles arutatakse julgeoleku tagamist Türgi-Süüria piiril pärast esmaspäeval Suruçi piirilinnas toimunud enesetapurünnakut.

Ministrid arutavad kolmapäeval piirijulgeoleku tegevusplaani ning seejärel astub valitsus vajaminevad sammud riigi julgeoleku tagamiseks, lausus Davutoğlu.

«Välisriikides vältavatel konfliktidel ei tohiks lubada levida Türki,» ütles valitsusjuht, lisades, et Ankaral «pole kunagi olnud mis tahes otseseid või kaudseid sidemeid ühegi terroriorganisatsiooniga».

Päevaleht Hürriyet teatas varasemalt, et Türgi luureagentuurid teavitasid valitsust seitsmest sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriigi (IS) liikmest, kes olid viimastel nädalatel sisenenud Türki.

Esmaspäevases rünnakus hukkus 32 ja haavata sai üle 100 inimese. Plahvatus leidis aset piirilinnas kogunenud noorte aktivistide seas, kes valmistusid abi viimiseks Süüria linna Kobanesse.

Peaministri sõnul tehti teisipäeval kindlaks enesetapuründaja isik, lisades, et suitsiidipommaril olid arvatavasti sidemed IS-i pühasõdalastega.

Tegemist oli esimese rünnakuga Türgi pinnal, milles Ankara süüdistas otsesõnu IS-i.

Veresauna tagajärjel toimusid mitmes Türgi linnas vihaste kurdimeelsete aktivistide meeleavaldused, milles protestiti Ankara poliitika vastu Süüria kodusõjas. Istanbulis tulistasid võimud pisargaasi ja veekahuritega umbes 800 protestijat. Kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP) korraldab nädalavahetusel Istanbulis meeleavalduse vastuseks IS-i barbaarsusele, ütles erakonna juht Selahattin Demirtas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles